Günümüzde estetik beklentilerin öne çıktığı ve genç erişkinlik yaşlarına kadar gerileyen bir dönemde, ağız, dudak ve dil bölgelerine yönelik piercing uygulamaları ve diş pırlantası gibi aksesuar kullanımları oldukça popüler hale geldi. Ancak, bu trendlerin sosyal medyada havalı paylaşımlarla öne çıkarılması, beraberinde getirebileceği sorunları göz ardı etmek anlamına gelirken, Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bu konuda dikkat çekici uyarılarda bulundu.
PİERCİNG VE DİŞ AKSESUARLARINA DİKKAT!
Dt. Nurgül Demir, estetik değişikliklere duyulan ilginin giderek arttığı günümüzde, ağız içi piercing uygulamalarının ve diş pırlantası gibi aksesuar kullanımlarının gençler arasında yaygınlaştığını belirtiyor. Ancak, bu tür uygulamaların beraberinde ciddi sağlık risklerini getirebileceğine dikkat çekiyor.
AĞIZ HİJYENİNİN ÖNEMİ
Ağız hijyeninin yeterince sağlanamamasının genel vücut sağlığını etkileyebileceğini vurgulayan Dt. Nurgül Demir, diş eti hastalıklarının bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar olduğunu ve bu bakterilerin kan dolaşımına geçerek kalp hastalıkları, diyabet ve solunum yolu problemleri için risk oluşturabileceğini ifade ediyor.
PİERCİNG VE AKSESUARLARIN OLASI RİSKLERİ
Ağız içindeki yumuşak dokularda bulunan piercinglerin, bakteri birikimini kolaylaştırarak diş eti hastalıklarına zemin hazırladığını belirten Dt. Nurgül Demir, bu durumun hem estetik açıdan rahatsız edici sonuçlara yol açabileceğini hem de genel sağlık için risk oluşturabileceğini söylüyor.
Ayrıca, diş yüzeyine yapıştırılan pırlanta ve taşların temizlenebilirliği zorlaştırarak diş çürükleri riskini artırabileceğini ve diş yüzeyinde çatlaklara, kırıklara sebep olabileceğini belirtiyor.
AKSESUAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Dt. Nurgül Demir, aksesuar diş yüzeyinin temizlenebilirliğini zorlaştıracak bölgelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle genç erişkinlerde, ağız içi aksesuarların kullanımının daimi dişlere ait sert dokuların sağlıklı gelişimini tamamlamasını ve ağız hijyen alışkanlıklarının eksiksiz sürdürülmesini engelleyebileceğini belirtiyor.
Dt. Nurgül Demir, ağız içi piercinglerin steril olmayan ortamlarda veya hijyen kurallarına uymayan kişiler tarafından uygulanmasının hepatit, tetanoz, tüberküloz gibi hastalıkların bulaşma riskini artırabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, dil piercinglerinin şiddetli kanamalar, ödem ve hava yolu tıkanıklığı gibi hayati tehlikelere yol açabileceğini söylüyor.
Ağız sağlığının korunması ve genel sağlık risklerinin önlenmesi adına, ağız içi piercingler ve diş aksesuarları konusunda bilinçli tercihlerde bulunmanın önemine vurgu yaparak, genç erişkinlerin düzenli diş hekimi kontrollerini ihmal etmemelerini öneriyor.