Kütahya'nın Simav ilçesinde 25 Nisan 2025 sabahında ardı ardına gerçekleşen depremler, bölgedeki artan sismik aktiviteyi gözler önüne serdi. Saat 07.23'te meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki ilk depremin ardından, 07.29'da 3.9 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı daha kaydedildi.
Günün ilerleyen saatlerinde, 10.20’de 4.6 büyüklüğünde bir başka deprem daha hissedildi. Bu sarsıntılar, Kütahya'nın yanı sıra çevre illerdeki yerleşim yerlerinde, özellikle Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve Balıkesir'de de hissedildi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Cafer Özkul, bu depremleri, daha önce haritalanmamış ve tespit edilmemiş yeni bir fay hattı üzerinde meydana gelmiş olarak değerlendirdi.
Yeni keşfedilen fay hattının, Afyonkarahisar’a sadece bir saat uzaklıkta bulunan Simav ilçesinde yer aldığı belirtildi. Bu durum, Afyon'un da sismik risk açısından daha dikkatli olması gerektiği uyarısını gündeme getirdi.
Prof. Dr. Özkul, bu fay hatlarının yer değiştirmesi ve yeni fayların oluşmasının, bölgedeki deprem büyüklüğü ve sıklığını etkileyebileceği konusunda uyardı.