Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, dünya genelinde de gelişmiş ülkelerde sigara tüketiminin yavaş yavaş azaldığını, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde aynı seviyede kaldığını veya az artışlar yaşandığını, sigara içen insan yüzdesi her geçen sene azalırken, Dünya nüfusundaki artışın tüketimin aynı seviyede kalmasını sağladığını vurguladı.
İHRACATTA MEVCUDU KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ
Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Umur, “Sigaranın sağlığa zararlarını hepimiz biliyoruz bundan dolayı da içen insanlarda bile sigarayı bırakma konusunda bir eğilim var. Onun için ileriye dönük bizim tütün ihracatımızda bir artış beklememiz pek gerçekçi değil, biz 2024 yılında gerçekleştirdiğimiz 978 milyon dolarlık ihracatta mevcudu korumaya çalışıyoruz, genel stratejimiz bu” dedi.
SADECE İÇ PİYASADA KULLANILIYOR
“Türk tütünü kaliteli ama pahalı” bir tütün tespitinde bulunan Umur sözlerini şöyle sürdürdü; “O nedenle büyük yapraklı Virginya ve Burley tütünlerinin üretimi arttı. 73 milyon kilo tütün üretimimizin 30 milyon kilosu büyük yapraklı tütünlerden oluşuyor. Büyük yapraklı Virginya ve Burley tütünleri bugün için sadece iç piyasada kullanılıyor. Ama bu üretim sıfırlardan 25-30 milyon kilolara geldiği için yavaş yavaş kalitesi de artacaktır ve tütün ihracatına da katkısı olacaktır. Önümüzde böyle bir imkânda var.”
80 MİLYON KİLO ÜRETİME ULAŞABİLİRİZ
2025 sezonunda tütün üretiminde artış beklediklerini paylaşan Umur, “İç piyasada 2025 yılından itibaren Türkiye’de üretilen bir sigaranın yüzde 30’u Türkiye’de üretilen tütünden yapılmış olması lazım. Türkiye’nin iç piyasa sigara üretimi için 80-90 milyon kilo tütüne ihtiyaç varsa bunun için 27 milyon kilo işlenmiş tütüne ihtiyaç var. Bunun için 35 milyon kilo üretime karşılık gelir. Türkiye’de tütün üretiminin artık yarıya yakını iç piyasa için yapılır hale geliyor. 2025 yılında 80 milyon kilo üretime ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.