Borsa günü yükselişle tamamladı! Borsa günü yükselişle tamamladı!

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Mart 2024 verilerine göre, Türkiye'de 16 milyon 154 binden fazla ki emeklilik ve yaşlılık aylığı alıyor. Bu emeklilerin bir kısmı, ekonomik nedenlerle çalışmayı sürdürüyor.

SGK'nin Mart 2024 verilerine göre, 1 milyon 943 bin 579 emekli, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam ediyor. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, bu durumun temel sebebinin ekonomik zorunluluklar olduğunu belirtiyor. Ergün, "Veriler, yaklaşık 2 milyon emeklinin çalışmaya devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Thumbs B C Ab21Fb9Df2C1Be5C7A2Fe764054F97A4

Kayıtlı ve Kayıt Dışı Çalışma

Kazım Ergün, kayıtlı çalışan emekli sayısının yanı sıra, kayıt dışı çalışan ya da çalıştırılan emeklilerin de bulunduğunu ifade etti. Kayıtlı ve kayıt dışı çalışan emekli sayısının toplamda 4 milyonu bulduğunu ve bu rakamın emeklilerin yaklaşık dörtte birine denk geldiğini söyledi. EYT düzenlemesi sonrası çalışan emekli sayısında hızlı bir artış yaşandığına dikkat çekti.

Emeklilerin büyük bir kısmının, geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmak zorunda kaldığını vurgulayan Ergün, emekli aylıklarının artırılması gerektiğini belirtti. Ergün, "Emekli aylıklarında artış yapılarak emeklilerin çalışmamaları ve bu sayede oluşacak istihdam açığından gençlerin faydalanması sağlanabilir" dedi.

Sosyal Güvenlik Destek Primi ve Teşvikler

Kazım Ergün, sosyal güvenlik destek primiyle kayıtlı olarak çalışan emeklilere ilave imkanlar sağlanması gerektiğini belirtti. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan emeklilerin, bu ödemelerin emeklilere geri dönüşünün sağlanmasının önemine dikkat çekti. Ergün, "Çalışan emeklilerimiz için yapılan prim ödemesinin emeklilere bir şekilde geri dönüşü sağlanmalı. Bu, emekli aylıklarında artış sağlayacaktır" diye konuştu.

Kaynak: AA