TÜİK'in açıkladığı verilere göre Aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 2,93 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 64,77 olarak kaydedildi. Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışları bu enflasyon verileri ışığında belirlendi.
7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sonucu, memur ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025 yılları için mali ve sosyal hakları karara bağlandı. Buna göre yılın ilk yarısında uygulanacak yüzde 15'lik maaş artışı ile enflasyon farkı eklenerek zamlar hesaplanacak.
Böylece SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları yüzde 37,57, memur maaşları ve emekli memur aylıkları ise yüzde 49,25 zam görecek. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin liradan 32 bin 835 liraya, en düşük memur emeklisi maaşı ise yüzde 49,25 zamla 14 bin 800 lira civarına yükselecek.
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, enflasyon rakamları ve zamlarla ilgili yaptığı açıklamada, "Aralık ayında enflasyonu baskılayalım, Ocak ayında zamları yansıtalım anlayışının galip geldiği maalesef bir kez daha görülmüştür." ifadesini kullanarak, memurlar ve emekliler için gelir vergisi oranlarının yüzde 15'e sabitlenmesini ve iyileştirme yapılmasını talep etti.
Yalçın, kamu görevlileri ile emeklilerine yansıtılacak enflasyon farkının yüzde 29,78 olduğunu ve Ocak ayında maaş ve ücretlere yüzde 15 artış ile birlikte toplam yüzde 49,25 oranında zam yapılacağını vurguladı. Ayrıca, kamu görevlisi emeklilerinin beklentilerinin karşılanması gerektiğini ve maaş artışlarının alım gücünü koruyacak şekilde ayarlanmasını istedi.
Ali Yalçın, ayrıca piyasa yöneticilerinin Aralık ayında fiyatları baskılayarak enflasyonu düşük gösterme çabasına ve zamların yapılmasından önce fiyat etiketlerinde görülen artışlara dikkat çekti. Yılın ilk yarısında gelirlerin arttığına, fakat giderlerin çok daha hızlı bir şekilde arttığına işaret etti ve hakkaniyet ve vicdanın piyasa yöneticileri tarafından gözetilmesi çağrısında bulundu. Gelir vergisi oranlarının yüzde 15 seviyesine sabitlenmesinin memurların alım gücünün korunmasında önemli bir adım olacağını vurguladı.