Yenidoğan bebekler için kimlik alım sürecinin her aşamasını aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz;
2025 Yılında Yenidoğan Bebek Kimlik Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir?
Doğum heyecanı içerisinde olan ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konulardan birisi de yenidoğan kimlik başvurusudur. Birçok aile, doğum günü yaklaştıkça bu süreçle ilgili bilgi edinmek isteği duyar.
Yenidoğan bebeklere kimlik nasıl çıkarılır? Bunun için önce ebeveynlerden birinin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nün web sitesinden veya ALO 199 hattı aranarak randevu alması gerekmektedir. Ayrıca randevu, anne ya da baba e-Devlet sisteminden de Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, bulundukları ülkede Türk Başkonsolosluğu’na gidip yenidoğan bebek kimlik başvurusu yapabilir. Kısacası; 2025
e-Devlet
ALO 199
Türk Başkonsoloslukları
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi
Yenidoğan Bebek Kimlik Başvurusunda Gereken Belgeler
Yenidoğan bebeğin kimlik randevusu alınmasının ardından randevu tarihine kadar istenen belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Peki, yenidoğan kimliği için hangi belgeler gerekiyor? İşte, yenidoğan bebeğin kimlik başvurusunda gerekli olan belgeler:
Hastaneden alınmış imzalı doğum belgesi
Başvuru yapacak olan ebeveynin kimlik belgesi
Yenidoğan Kimlik Ücreti (2025)
Yenidoğan kimlik ücreti, kimlik alacak olan anne ve babaların merek ettikleri konular arasında yer alıyor. Şayet kimlik başvurusu doğum sonrasında 30 gün içerisinde yapılırsa, 2025 yılında kimlik ücreti ödenmemektedir. Ancak başvuru, bu süreden sonra yapılırsa yeni kimlik başvuru ücreti alınmaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra, ortalama 1-2 hafta içinde bebeğin kimliği kayıtlı ev adresine gönderilir.
Bazı illerde yenidoğan kimliği hastane ortamında verilmektedir.
Sağlık Bakanlığı’nın geliştirdiği e-rapor sistemi şimdi pilot bölgelerde uygulanmaktadır. Bu sistem sayesinde ebeveynlerin doğum sonrası Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne gitmelerine gerek yok. Yeni doğan kimlik kartı, doğumun yapıldığı hastane tarafından alınmakta ve ebeveynlere verilmektedir.
Fakat, bu uygulama sadece pilot bölgelerde geçerli olduğundan, her şehir ve ilçede uygulanmayabilir. Bundan dolayı ebeveynlerin kimlik başvurusundan önce hastaneye danışmaları ve e-rapor sisteminin mevcut olup olmadığını öğrenmeleri önem taşımaktadır.