Hemen hemen her yılbaşında çam ağacını süsleme geneğinin bazı tartışmaları da beraberinde getirdiği görülüyor. Bu uygulamanın dini açıdan uygun olup olmadığı büyük ölçüde merak konusudur. Peki çam ağacını süslemek İslami anlamda günah mıdır? İşte bu sorunun yanıtı..
DİYANET’TEN YENİ YIL KUTLAMALARI VE SÜSLEMELERİ UYARISI
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, yılbaşı kutlamaları ile birlikte bu kutlamalar çerçevesinde çam ağaçlarının süslenmesi gibi uygulamalar hakkında bir bilgilendirme yapıldı. Diyanet’in yılbaşına ilişkin hutbesinde şu ifadelere yer verildi:
“Yılbaşı adına yapılan eğlenceler, sembolik figürler, çam ağaçlarının süslenmesi, kesilmesi vb.nin ülkemizin tarihi ve kültürüyle hiçbir ilgisi yoktur. En yüce dinimiz olan İslam, batıl örf ve adetlerin hayata dâhil edilmemesi gerektiğini açıkça belirtmektedir.”
Ayrıca alkol, kumar, piyango şeklindeki şans oyunlarının dinen yasak olduğu vurgulanarak toplumun kültürel yozlaşma biçiminden korunması gerektiği de belirtildi.
NOEL AĞACINI SÜSLEME GELENEĞİ NEREDEN GELDİ?
Noel ağacı süslemek günümüzde pek çok kültürde bir gelenektir ancak kökenlerinin pagan ritüellerine dayandığı da söylenmektedir. Tarihsel olarak yaprak dökmeyen ağaçlarla çelenkler ölümsüz yaşamın sembolleri olarak kabul edildi.
Hıristiyanlığın yayılması ile beraber bu gelenek yeni bir anlam ve dini boyut kazanmıştır. Noel ağacının kökleri Avrupa pagan kültüründe doğaya duyulan saygıdan gelmektedir. Yaprak dökmeyen ağaçlar, özellikle kışın hayatta kalabilmenin ve aynı zamanda da yenilenmenin sembolü olarak görülüyordu. Paganların Hıristiyanlığa geçmesi nedeniyle bu ritüel Hıristiyanlık içinde farklı yorumlanmıştır.
Ortaçağ Avrupa’sında oynanmış olan yunların bu geleneğin günümüz Noel ağaçlarına dönüşmesinde etkili olduğu düşünülmektedir. Oyun, Adem ile Havva’nın yasak elmayı yedikleri Cennet Bahçesi’ni, Cennet Ağacı adının verildiği bir ağaca asılı kırmızı elmalarla birlikte kutsanmış ekmekle tasvir ediyor. Elma yasak meyveyi temsil ederken ekmek de Mesih’in bedenini simgelemekteydi. Ağaçtaki mumların İsa’nın ışığını temsil ettiği söylenmektedir.
Modern Noel ağacı süslerinin kökeninin Almanya olduğuna inanılıyor. 16. yüzyılda Almanlar evlerini süslemek için yaprak dökmeyen bitkileri evlerine getirmeye başladılar. Bu gelenek 19. yüzyılda İngiltere’ye geldi ve Kraliçe Victoria’nın kocası Almanya Prensi Albert tarafından yaygınlaştırıldı.
İngiltere’den Amerika’ya, daha sonra da diğer ülkelere yayılmış olan gelenek, zaman içerisinde dini arka planını yitirerek kültürel uygulamaya dönüşmüştür.