Türkiye'de 7. ve 8. sınıflar için "yapay zeka uygulamaları" dersi müfredatı hazırlandı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçen ders, öğrencilerin yapay zekayı amaca uygun ve etkili bir şekilde kullanmalarını amaçlıyor. Dersin içeriğinde yapay zeka problemlerinin çözümü için blok tabanlı program geliştirme ortamları da yer alıyor. Ayrıca, konular arasında anahtar yetkinliklerin yanı sıra bilimsel süreç, yaşam ve mühendislik becerilerinin de geliştirilmesi hedefleniyor.

Ders, iki düzeyden oluşacak ve günlük hayatta karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik yapay zeka uygulamaları geliştirme becerisi kazandırmayı amaçlıyor. Uygulama aşamasında, her öğrenciye en az bir uygulama yapabileceği fırsatlar sunulacak. Öğretmenler, öğrencilere keşfetme, sorgulama, argüman oluşturma, farkındalık geliştirme, sorumluluk alma ve ürün tasarlama süreçlerinde rehberlik edecek.

Meb'den önemli karar: Ders saatleri kısaldı! Meb'den önemli karar: Ders saatleri kısaldı!

ZEKA UYGULAMALARINI ETKİLİ BİR ŞEKİLDE KULLANMAYI ÖĞRENECEKLER

Dersin birinci düzeyi "yapay zekaya giriş", "yapay zekanın kullanım alanları ve alt boyutları", "yapay zeka ve etik", "yapay zekanın önemi", "blok tabanlı geliştirme ortamları", "blok tabanlı örnek proje geliştirme" olmak üzere 6 üniteden oluşuyor. İkinci düzey müfredattaki üniteler ise "makine öğrenmesi ve örüntü tanıma", "yapay sinir ağları", "bulanık mantık", "blok tabanlı ortamda örnek projeler geliştirme" olarak belirlendi.

Yapay zeka uygulamaları dersinde öğrenciler, merhamet, empati, diğerkâmlık ve sevgi gibi duyguların yapay zekada olmamasının olası sonuçlarını tartışacak. Ayrıca, üretken yapay zeka uygulamalarını etkili bir şekilde kullanma yöntemlerini öğrenecekler.

Buna ek olarak, yapay zeka ve etik konusu ayrı bir ünitede ele alınacak. Bu ünitede, öğrencilere etik ihlaline neden olan teknolojiler tanıtılacak ve büyük veri ve veri madenciliğiyle ilgili etik ihlalleri örnekler üzerinden açıklanacak. Derslerde, kişisel verilerin ihlali ve bunların doğruluk ve dürüstlük bakımından değerlendirmesi de ele alınacak.

TEORİK VE UYGULAMALI DERSLER OLACAK

Dersin bir diğer önemli kısmı ise "blok tabanlı ortamda proje geliştirme" ünitesi. Bu ünitede öğrenciler, gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik projeler geliştirecekler. Ayrıca, yazıyı sese çevirme, sesi yazıya çevirme, dil algılama, dil tercüme, görüntü ve ses işleme ile güvenlik gibi projelerde teorik ve uygulamalı dersler de alacaklar.

Yapay zeka uygulamaları dersi, öğrencilere bu alanda farkındalık kazandırmayı, düşünme becerilerini geliştirmeyi ve teknolojik ilerlemeleri etik ilkelere uygun bir şekilde kullanmalarını sağlamayı hedefliyor. N\S

Editör: Nurbanu Soy