Akdeniz Koruma Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, orman yangınlarının deniz ekosistemine etkilerini araştıran bir çalışma yürütüyor. Kızılkaya'ya göre, denize ulaşan yangın külleri, Akdeniz'in suyunda asitlenme yaratıyor. Bu da iskeleti kalsiyum karbonattan oluşan deniz canlıları için risk oluşturabilir.
"Bizim 'Orman Yangınlarının Karasal ve Denizel Türlere Etkisi' adlı projemiz var," diyen Kızıklaya, "Bu proje kapsamında Gökova Körfezi, Hisarönü Körfezi, Göcek ve Kaş'ta deniz altı istasyonları kurduk. Amacımız, orman yangınları sonucu denize karışan küllerin Akdeniz ekosistemi üzerindeki etkilerini belirlemek."
Kızılkaya, ayrıca, yangınlarda yanan çoğunlukla çam kökenli ağaçların yaprakları asidik özellik gösterdiklerini ve külleri de daha da asidik hale geldiğini belirtti. İlk yağmurlarla birlikte, bu küllerin büyük bir kısmı denize taşındı.
Verilerle deniz suyunun asiditesini ve bu durumdan doğrudan etkilenebilecek deniz canlılarının büyüme hızlarını ölçmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca, yangınların deniz habitatı üzerinde ne kadar süreyle etkili olacağını da araştıracaklarını belirtti.
Kızılkaya ayrıca küllerin deniz ekosistemi üzerinde iki farklı şekilde etki edebileceğini dile getirdi: "Birincisi, küllerin deniz hayatının üzerinde yavaşça çökmesi. İkincisi ise, kül asidik olduğu için deniz suyunun asitliğini artırır. Bu durumda, iskeleti kalsiyum karbonattan olan deniz canlıları için sorunlar ortaya çıkabilir."
Kızılkaya, Gökova Körfezi'nin Türkiye'deki en değerli biyolojik çeşitlilik bölgelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, Çökertme ve Mazı bölgesinde önemli bir kül kaplaması olduğunu, ancak bölgenin kendini temizleyebileceğini belirtti. Kızılkaya, "Belki de, uzun vadede, gelen besin miktarını artırır. Bu nedenle, deniz çayırlarına faydası olabilir." diye ekledi. F/Ö