Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ögretim Üyesi Geoteknik Mühendisi Süleyman Gücek, geçen ay Türk Mühendisler Derneği’nin düzenlediği “Deprem ve Zemin” konulu konferansında çarpıcı açıklamalarda bulunmuş ve Afyonkarahisar’ı olası bir deprem için uyarmıştı.

6,6 İLA 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLABİLİR DEMİŞTİ

Gücek konferansta, ‘’Özellikle Afyonkarahisar, Akşehir’den başlayan Simav’a kadar Akşehir-Simav Fay Sistemi dediğimiz, il merkezinden de geçtiği düşünülen komple yaklaşık 300 km yakın bir fay hattı söz konusu. Kütahya’dan başlayan Konya-Akşehir’e kadar devam eden bir süreç. Geçmişteki süreçlere baktığımız zaman Sultandağı-Çay depremleri oldu. Yine Simav depremi oldu, Gediz oldu ve yakın zamanda da Altıntaş depremi oldu. Şu an enerji birikimi kırılmayan ya da hareketlilik göstermeyen bölge Altıntaş ile Çobanlar arasında kaldı’’ demişti. Gücek, bu birikmiş enerjinin hissedileceği depremi 6,6 ila 7,2 şiddetinde hissedilebileceğini söylemişti.

2 kişinin yaralandığı kazada sürücülerden biri firar etti! 2 kişinin yaralandığı kazada sürücülerden biri firar etti!

Afyonkarahisar'da bugün sabah saatlerinde meydana gelen depremler, şehirde büyük paniğe sebep oldu. 6 dakika içerisinde gerçekleşen üç deprem, halkın sokağa dökülmesine neden oldu.

6 DAKİKADA 3 DEPREM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Afyonkarahisar'da sabah saatlerinde 4.4, 3.1 ve 3.8 büyüklüğünde üç deprem meydana geldi. Yabancı kaynaklara göre ise en büyük deprem 4.7 olarak ölçüldü. Depremlerin merkez üssü, Merkez ilçesine bağlı Ataköy Mahallesi olarak belirlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Gücek, depremlerin neden bu kadar şiddetli hissedildiğini açıkladı. Dr. Gücek, depremlerin Işıklar fay zonu üzerinde, sismik hareketliliğin arttığı Afyon-Akşehir Graben sistemi içerisinde meydana geldiğini belirtti.

YÜZEYE YAKIN VE YEREL ZEMİN KOŞULLARI ETKİLİ

Dr. Gücek, depremlerin yüzeye yakın bir derinlikte (yaklaşık 6 km) meydana gelmesinin ve yerel zemin koşullarının, depremlerin şiddetli hissedilmesinde etkili olduğunu söyledi.

Gücek sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, ‘’Afyonkarahisar’da 6 dakika içerisinde AFAD verilerine göre 4,4, 3,1 ve 3,8 büyüklüğünde deprem oldu. Yabancı kaynaklara göre ise 4,7 olarak belirlenmiştir. Merkez üssü Merkez/Ataköy mahallesi olarak açıklanan deprem, sismik hareketliliğin arttığı Afyon-Akşehir Graben sistemi içerisinde Işıklar fay zonu üzerinde meydana gelmiştir. Depremi şiddetli hissetmemizin sebebi ise yüzeye yakın(6 km) olmasından ve yerel zemin koşullarından kaynaklanmaktadır’’

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ