Sağlıklı bir insanın günde ortalama 8 saat uyuması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilse de, bu süre kişinin yaşına, sağlık durumuna ve yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, uykusuzluğun beyin sağlığı üzerindeki etkilerine dair önemli bilgiler sundu.

N Qnb4

"Uykusuzluk Beyin Üzerinde Nasıl Etki Yapar?"

Uykusuzluk, beyin hücrelerinin onarımını ve yenilenmesini engelleyebilir. Prof. Dr. Barış Metin, "Uzun süreli uykusuzluk, bilişsel gerilemeye ve nörodejeneratif hastalıklara yatkınlığı artırabilir" dedi. Özellikle Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında uyku bozukluklarının sıkça görüldüğünü belirtti.

"Uykusuzluğun Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?"

Prof. Dr. Metin, uykusuzluğun genellikle uykuya dalmada zorluk çekme veya uyku sırasında sık sık uyanma şeklinde kendini gösterdiğini söyledi. "Sağlıklı bir kişinin uyku süresi kişisel farklılıklar gösterebilir. Kimi insanlar 5 saat uyku ile dinlenebilirken, bazıları 10 saat uykuya ihtiyaç duyabilir" şeklinde konuştu.

Aaaaaa-3

"Teknoloji ve Psikiyatrik Rahatsızlıkların Uykusuzluğa Etkileri"

Teknoloji kullanımının uykusuzluk üzerindeki etkilerine de değinen Prof. Dr. Metin, "Yaşlılarda yaşa bağlı olarak uyku süresinin kısalması ve gençlerde bilgisayar başında geçirilen uzun süreler, uykusuzluğa yol açabilir. Ayrıca, huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklar da uykuya dalmayı zorlaştırabilir" dedi.

"Kafein ve Beslenmenin Uyku Üzerindeki Etkileri"

Prof. Dr. Metin, kahve ve diğer uyarıcı içeceklerin aşırı tüketiminin uyku bozukluklarına yol açabileceğini belirtti. "Ayrıca, uyku sırasında solunum bozuklukları da zaman zaman nefes alma zorluğuna ve uykudan aniden uyanmalara neden olabilir" dedi.

Uykusuzluk Icin Bunla

"Sağlıklı Uyku İçin Ne Yapılmalı?"

Sağlıklı bir uyku düzeni için önerilerde bulunan Prof. Dr. Metin, "Her gün aynı saatte yatmak, akşamları uyarıcı gıdalardan kaçınmak, ışıklı ortamda uyumamak ve yatakta cep telefonundan uzak durmak gibi uyku hijyeni kurallarına dikkat edilmelidir. Gündüz kısa kestirmelerden kaçınılması da önemlidir" dedi. Ayrıca, beslenme ile uyku arasındaki ilişkiye de dikkat çekerek, "Çay ve kahve gibi uyarıcı gıdaların akşam saatlerinde alınması uykuyu bozabilir. Yatak öncesi hafif bir atıştırmalık ya da ılık süt, uyku kalitesini artırabilir" tavsiyesinde bulundu.

Eldeki biber acısı nasıl geçer? Biber yanığına ne iyi gelir? İşte denenmiş en etkili 25 yöntem! Eldeki biber acısı nasıl geçer? Biber yanığına ne iyi gelir? İşte denenmiş en etkili 25 yöntem!

"Uykusuzluk ve Tedavi Yöntemleri"

Uykusuzluğun çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebileceğini ifade eden Prof. Dr. Metin, "Uykusuzluk yaşayan bireylerin, uyku sağlığı, nörolojik ve psikolojik durumları ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmelidir. Her bireye özel tedavi yöntemleri geliştirilmelidir" dedi.

Uykusuzluğun beyin sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak ve çözüm yollarını uygulamak, hem genel sağlık hem de psikolojik iyilik hali için kritik öneme sahiptir. Prof. Dr. Barış Metin’in önerileri, sağlıklı bir uyku düzeninin oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Kaynak: GAMZE KOÇAK