Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, yeni ekonomi yönetimiyle birlikte 348 baz puanla son 3 yılın en düşük seviyesine ulaştı.
Yaklaşık 3 yıl sonra ilk defa 350 baz puanın altını gören CDS değeri, yıl boyunca gösterdiği yaklaşık 350 baz puanlık düşüşün ardından 348,2 baz puan seviyesine indi ve bu gelişme Türkiye'ye olan güvenin artışına işaret etti.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın enflasyonla mücadeledeki kararlı tutumu ve yaptığı açıklamalar, Türkiye'nin CDS değerlerindeki düşüşü hızlandırdı.
Türkiye'nin karşı karşıya olduğu jeopolitik risklere rağmen, Türk Lirası varlıklarına yabancı yatırımcı ilgisinin canlı kalmasını sağlayan, Merkez Bankası'nın dezenflasyon sürecine yönelik attığı adımlar ve dış finansmana erişimin artması gibi faktörler de CDS düşüşünde önemli rol oynuyor.
CDS, bir ülke veya şirketin borç yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda, bu riske karşı yapılan sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir.
Ülkelerin ödeme kabiliyetini ve makroekonomik durumlarını değerlendirerek CDS primi belirleniyor. Sağlam ekonomiye ve düşük geri ödeme riskine sahip ülkeler için belirlenen CDS primi düşük olurken, ödeme zorluğu beklentisi olan ülkeler için CDS primi daha yüksek oranda hesaplanıyor. CEMİLE KAYTAN