Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, basın sektörünün ekonomik zorluklar yaşadığını ve birçok gazete ile internet haber sitesinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, yerel basın kuruluşlarına destek çağrısında bulundu.

3C939Aa1 E772 4Fa5 Ab8C 9051Fb4Ee044

Küresel Ekonomide Kadın Liderler İttifakı (AWOLE) Lansmanı Gerçekleşti! Küresel Ekonomide Kadın Liderler İttifakı (AWOLE) Lansmanı Gerçekleşti!

"Sansür Devam Ediyor"

Kolaylı, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sansürün hala devam ettiğini ve demokrasinin gelişimini engellediğini vurguladı. Kolaylı, "Sansür, demokrasinin gelişimini engelleyen, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan çok önemli bir sorundur. Günümüzde de çeşitli şekillerde devam etmektedir" dedi.

"Ekonomik Darboğaz"

Son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve tasarruf tedbirleri nedeniyle basın kuruluşlarının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Kolaylı, özellikle deprem bölgesinde faaliyet gösteren yerel basın kuruluşlarının çok zor durumda olduğunu ifade etti. Kolaylı, "Yüksek enflasyon nedeniyle basın sektörü tarihin en zor ekonomik krizlerinden birisini yaşıyor. Özellikle yerel gazeteler yaşam savaşı veriyor" dedi.

"Yerel Destek İhtiyacı"

Kolaylı, yerel basının ayakta kalabilmesi ve yerel demokrasilerin gelişmesi için desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Yerel basın, bir toplumun sesi olarak işlev görür ve halkın sorunlarını gündeme taşıyarak çözüm önerileri sunar" dedi. Ayrıca, Basın İlan Kurumu aracılığı ile alınan ilan ve reklamların basın kuruluşlarının ayakta kalmasına yetmediğini ve birçok yerel basın kuruluşunun küçülme yoluna gitmek zorunda kaldığını ifade etti.

"Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"

Kolaylı, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'nin yerel basını olumsuz etkilediğini belirterek, "Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiştir" dedi. Bu durumun yerel basının kapanma noktasına gelmesine neden olduğunu belirten Kolaylı, "Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır" ifadesini kullandı.

"Meslek Yasası Eksikliği"

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen bir "Gazetecilik Meslek Yasası"na acilen ihtiyaç duyulduğunu belirten Kolaylı, "Böyle bir düzenleme, fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır" dedi.

Kolaylı, tüm bu sorunlara rağmen görevini fedakârca ve layıkıyla yapan meslektaşlarının 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü’nü kutlayarak esenlikler diledi.

Kaynak: FATMA SEDA CAN