Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Tarım ÜFE geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61,24 artış gösterdi.

YILLIK VE AYLIK DEĞİŞİM ORANLARI

Mayıs ayında endeks, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 19,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,24 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 61,72 artış kaydetti. Sektörler bazında bakıldığında, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 1,18, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,43 azalma gözlendi. Balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetlerde ise yüzde 8,4 artış yaşandı.

ANA GRUPLARDA DEĞİŞİMLER

Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 6,67 azalış, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,98 ve canlı hayvanlar ile hayvansal ürünlerde yüzde 2,98 yükseliş görüldü.

Yıllık Bazda En Az ve En Fazla Artış Gösteren Alt Gruplar;

Yıllık Tarım ÜFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. En az artış gösteren grup yüzde 21,91 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu. Bunu yüzde 35,99 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar, yüzde 41,14 ile lifli bitkiler takip etti. En fazla artış gösteren alt gruplar ise yüzde 154,81 ile yağlı meyveler ve yüzde 95,41 ile koyun ve keçi canlı; bunların işlenmiş süt ve yapağıları oldu.

Aylık Bazda En Yüksek ve En Düşük Değişim Gösteren Alt Gruplar;

Aylık Tarım ÜFE'ye göre 5 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki aya göre en fazla düşüş gösteren grup yüzde 16,04 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular, yüzde 10,24 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu. Aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 6,28 ile koyun ve keçi canlı; bunların işlenmiş süt ve yapağıları ve yüzde 5,03 ile yağlı meyveler olarak kaydedildi.

Kaynak: AA