Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle yapılan duyuruda görüşlerini aktaran Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, konuşmasında KOAH’ın önlenebilen ve tedavi edilebilen nefes darlığı gibi kalıcı solunum sorunlarıyla kendini gösteren kronik akciğer hastalığı olduğunu söyledi. Hastalığın yaşlılarda daha sık görülmesine rağmen erken yaşlarda da ortaya çıkabildiğini ve gençleri de etkilediğini belirten Doç. Dr. Dilektaşlı, tütün ürünlerinin KOAH hastalığının en sık nedeni olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Yeni veriler, e-sigara kullanımının KOAH için bir risk faktörü olduğunu gösteriyor. Ayrıca yoğun kentleşme, odun, kömür gibi fosil yakıtlardan çıkan dumanın solunması ve ağaç gövdeleri ve gübre gibi biyokütle yakıtlarının solunması nedeniyle hava kirliliğine maruziyet artıyor. Kapalı ve açık ortamlarda KOAH’a neden olabilen önemli bir risk faktörüdür.
Ayrıca çocuk yaştan itibaren yaşam koşulları da KOAH için risk faktörleridir. Yetersiz beslenme, çocukluk döneminde akciğer enfeksiyonları ve iç ve dış mekan kirleticilerine pasif maruz kalma nedeniyle akciğer gelişiminin gecikmesi de KOAH’a neden olabilir.”
KOAH tedavisinde inhale ilaçların kullanıldığını açıklayan Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, “Hastalığın seyri sırasında alevlenmeler meydana geliyor. Alevlenmeler akciğer fonksiyonunu kalıcı olarak azaltır. Bundan dolayı da alevlenmelerin önlenmesi KOAH yönetim programına dahil edilmelidir. Her yıl grip aşısı olmalısınız ve doktorunuz da önerirse gerekirse düzenli olarak zatürre aşısı yapılmalıdır.” diye konuştu.
KOAH tedavisi sırasında en etkili yöntemlerden birisinin de akciğer rehabilitasyonu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dilektaşlı, söz konusu yöntemle hastanın beslenmesi, günlük aktiviteleri, kullandığı solunum ilaçları, yardımcı cihazlar, hastanın solunum desteği ve oksijen temini de en iyi şekilde ele alındığını aktardı.
BUÜ ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün ortaklaşa çalışmasıyla KOAH’lılara yönelik bir projenin başlatıldığını söyleyen Doç. Dr. Dilektaşlı, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bölümümüzün akciğer rehabilitasyon programında Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün çok sayıda çalışanı gözlemci olarak hazır bulunmuştur. Bir üniversite hastanesinde gözetimli akciğer rehabilitasyon programını bitiren hastalarımızı daha uzun süre bakım programı uygulanması adına Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yönlendirme işlemi gerçekleştirdik. İlk sonuçlarımız oldukça olumlu. Değerlendirildiği şekilde bu yaklaşımdan yararlanacak hasta sayısının artacağına, daha geniş kitleye ulaşacağına inanıyoruz.”
Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, dünya çapında her 10 yetişkinden 1’inin KOAH hastası olduğunu ve hastaların yüzde 60 ila 80’inin teşhis edilemediğini de kaydetti.