Artık emekli maaş miktarınızı öğrenebilmek için hesaplamalarla uğraşmanıza gerek kalmadı. e-Devlet sistemine giriş yaparak “4A Emekli Aylığı Hesaplama” kısmına yöneldiğinizde, geçmişte ödediğiniz primler üzerinden tahmini emekli maaşınızı anında görebilirsiniz. Bu sayede prim esas kazancınızın aylığınıza etkisini aylık bazda takip etme fırsatı buluyorsunuz.
Hangi Tarihte Emekli Olabiliyorum?
Emeklilik yaşı, sigortanın başlangıç tarihinize göre farklılık göstermektedir.
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortasın olan bireyler (EYT’liler), yaş koşulu istenmeden, prim günlerini tamamladıkları takdirde emekli olabilirler. SSK kapsamında emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 5000 ila 5975 arasındadır. Yaşa dayalı emeklilikte kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşında ve aynı zamanda 3600 gün ile primle emekli olma hakkı bulunmaktadır.
Eksik Prim Günü Olanlar Ne Yapmalı?
Eğer eksik prim gününüz varsa endişelenmeyin! SGK, belirli süreler için borçlanma imkanı sunuyor.
Borçlanabileceğiniz sürelerden bazıları şunlardır:
– Kadın çalışanlara doğum sonrası en fazla 2 yıl (en çok 3 çocuk için geçerli)
– Askerlik
– Avukatlık staj süresi
– Yüksek lisans ile doktora eğitimi
– Grev, lokavt, gözaltı ya da tutukluluk (beraat şartıyla)
– Kısmi süre çalışmalarda eksik olan günler
– Yurtdışı öğrencilik süresi
Borçlanma Nasıl Gerçekleşiyor?
SGK’ya yazılı başvuruda bulunarak , belirleyeceğiniz günlük kazancın %32’si oranı hesaplanmış olan prim tutarını, size bildirildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ödemeniz gerekmektedir. Bu süreyi kaçırmanız halinde borçlanma geçersiz sayılır ve yeniden başvuru yapmanız gerekir.
MEB bünyesinde ek ders ücreti ile çalışan uzman ile usta öğreticilerin de borçlanma hakkına sahip olduğu söylenmektedir. 25 Şubat 2011 tarihi öncesi bu şekilde görev alanlar, ayda 30 günden eksik olan sürelerini belgeleyerek SGK’ya başvuruda bulunabilirler.