Ülkenin bu coğrafyasında, tarımı uygun olmayan fakat güneş enerjisinden faydalanma potansiyeli barındıran dağlık alanlar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nın (TKDK) sağladığı yüzde 65 destek ve KDV muafiyeti sayesinde değerlendiriliyor. Bu destekle birlikte, il merkezi ve ilçelerde toplamda 8 ayrı noktada GES kurulmuş durumda.
Bu santrallerin toplam kapasiteleri 6 bin 232 kilovat ve içlerinde 21 bin 452 adet güneş paneli bulunuyor. Santrallerden üretilen enerji, enerji dağıtım şirketine satılarak gelir elde ediliyor. İl merkezine yakın olan Murat köyünün kuzeyinde yer alan ve Anadolu Ajansı ekibince dron ile görüntülenen bu santraller, yeni bir enerji dönemini başlatıyor.
Dr. Cahit Atlı, Türk Standardları Enstitüsü Enerji Yönetim Sistemi baş denetçisi, son yıllarda dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yenilenebilir enerjiye yönelik büyük yatırımlar yapıldığını belirtiyor. Atlı, güneş enerjisinin uzun ömürlü ve çevre dostu bir enerji kaynağı olduğuna dikkat çekerken, Ağrı'nın Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir güneş ışınımlığı değerine sahip olduğunu vurguluyor. Atlı'ya göre, Ağrı'daki yüksek güneş potansiyeli, bölgede güneş enerjisi elde etmek için büyük bir fırsat barındırıyor.
Kış memleketi olarak bilinen Ağrı'nın, güneşten yararlanma bakımından Türkiye'nin çok üstünde olması, yenilenebilir enerji alanında yeni bir kapıyı aralıyor. Ayrıca Dr. Atlı, GES kurulurken tarım arazileri dışında dağlık ve tarıma elverişsiz olan güneye bakan alanların tercih edilmesi gerektiğini de ekliyor. Bu sayede hem tarım alanları korunmuş olurken hem de güneş enerjisi kaynakları daha verimli kullanılarak enerji üretimine destek olunmuş olacak.
Şaşırtıcı Güneş Enerjisi Potansiyeli: 8 Yeni Santral Kuruldu!"
Kış mevsimini uzun süreliğine ağırlasa da güneşlenme süresi en yüksek illerden biri olan Ağrı'da, güneş enerjisi santralleri (GES) son yıllarda önemli bir yatırım alanı oldu.
Bunlar da ilginizi çekebilir