Ahmet Faik Erner, Osmanlı’dan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzanan etkileyici kariyeriyle öne çıkan asker, devlet memuru ve önemli bir şahsiyetti. Mehmed Şakir Paşa’nın damadı, Ayşe Hanım’ın eşi olarak tanınan Erner,tarihi olayların içerisinde yer almış etkili görevleri de başarıyla yerine getirmiştir.
Osmanlı Askeri Hayatı ve Eğitimi
1879 yılında dünyay gelen Ahmet Faik Erner, Mustafa Kemal Atatürk’ün sınıf arkadaşı olduğu Harp Okulu’nda eğitim gördü ve 1905 yılında üstün başarıyla mezun oldu. Mezun olduktan hemen sonra, bugünkü Yunanistan’da subay olarak çalışmaya başladı ve İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne (İTC) katıldı.
Osmanlı Döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Rolü
Ahmet Faik Erner, bir dönem İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin çalışmalarına aktif olarak katıldı ve 1909’da Osmanlı hükümetine karşı çıkan isyanın bastırılması sırasında önemli rol oynadı. Daha sonra Yıldız Polis Mektebi Müdürlüğü yapan Erner, 1910 senesinde Basra Vilayet Jandarma Komutanlığı’na atandı ve bu alandaki etkinliği artmıştır. Cemal Paşa’nın desteğini alan Erner, Bağdat Jandarma Alayı Komutanlığına atandı.
Malta Sürgünü ile Tütün Ticareti
Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı’nda yenilmesinin sonrasında Ahmet Faik Erner, Ermeni Soykırımı’na karıştığı gerekçesiyle tutuklandı ve 1919’da Malta’ya sürgün edildi. Ermeni Soykırımı şeklinde bilinen bu olay, Ermeni sürgünü, Malta, sürgün 1922’de sona erdi ve Erner Samsun’a yerleşerek tütün ticaretiyle uğraşmaya başladı. Cumhuriyet ilan edildikten sonra ailesiyle beraber İstanbul’a yerleşti.
1930 yılında Arjantin Buenos Aires’te Türkiye Fahri Konsolosu olarak görev yaptı ve bu süre zarfında Türkiye’yi uluslararası alanda da başarıyla temsil etti. Yurduna döndükten sonra Sivas’a vali olarak atanarak emekli oldu ve büyük bir kısmını Büyükada’da geçirerek sakin bir hayat yaşadı.
Aile Hayatı
Ahmet Faik Erner, bilindiği üzere Mehmed Şakir Paşa’nın kızı Ayşe Hanımile evlendi ve bu evliliğinde de iki çocuğu oldu. Ayşe Hanım, ünlü yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın (Halikarnas Balıkçısı) küçük kız kardeşiydi. Bu evlilikten olan çocuklardan Erdem Erner, 1927’de Büyükada’da doğmuş ve diplomatik alanda önemli görevlerde bulunmuştur. 1962-1989 yıllarının arasında birçok ülkede Türkiye’nin büyükelçisi görevini sürdüren Erdem Erner, 1995 senesinde vefat etti.
Ahmet Faik Erner’in diğer çocuğu olan Nermidil Erner Binark, 1925 yılında dünyaya geldi. Nermidil Erner Binark, Şakir Paşa Köşkü ve Şakir ailesini konu alan anılarını kaleme aldığı “Sadece Bir Anı Değil” adlı kitaplarıyla tanınıyor. İTÜ’nün eski başkanlarından Mehmet Hikmet Binark ile evlidir.
Ahmet Faik Erner, başarılarla dolu hayatın sonrasında 1967 senesinde 88 yaşındayken vefat etti. Yaşadığı dönemde Osmanlı ve Cumhuriyetin tarihine damga vuran Erner, arkasında zengin bir miras bıraktı.