KONUK KALEM: ZEYNEP GÜL KOCA
Merhaba, ben Zeynep Gül Koca.
Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 6.sınıf öğrencisiyim. 2022 yılının Zafer’in 100.yılı olması dolayısıyla “Zafere Ses Veren Gençler” isimli proje çalışması kapsamında yazdığım yazıyı sizlere sunacağım.
Sizlere, yazımda, Kütahya’da yaşayan “Sakatların İsmail”inhikayesini anlatacağım.
***
Yunanlar 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal etmişlerdi. Bu işgal zamanla iç kesimlere doğru yayılmıştı. Manisa, Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar…
Tarih 17 Temmuz 1921... Kütahya işgal altında.
Yunan Kralı Konstantin 28 Temmuz 1921 de Kütahya’ya ayak basmıştı. Hedeflerinde Ankara vardı. Bu işgal sırasında Kütahya çevresinde yaşayan halk da zulümden kaçmak için dağlara sığınmıştı.
Daha sonra 23 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihleri arasında 22 gün 22 gece süren Sakarya Savaşı yapılmış ve Yunan ordusu mağlup edilmişti. Sakarya’dan kaçan Yunanlılar, Afyon ve çevresine çekilmişti.
Bir yıl sonra 26 Ağustos 1922 tarihinde Kocatepe’den başlayan Büyük Taarruz ile Yunanlar korkutulmuş ve yurttan atılması için ilk adım atılmıştı.
30 Ağustos 1922’deyapılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi Yunanlılar için kaybetme zamanıydı.Yunanlar artık kaçmaya başlamıştı. Hedeflerinde İzmir vardı. Bazıları da gizli bir şekilde Bursa’ya kaçmaya çalışıyordu.
Bu dönemlerde, Kütahya Saraycık köyünde 14 yaşında, cesur, vatansever ve zeki bir çocuk dağlara sığınmıştı.Onun adı İsmail idi. Herkes onu Sakatların İsmail diye bilirdi. Kızıltaş Vadisi Belovaköyünün yakınlarında Yunanlı askerleri görmüştü. Sayıları yedi bin civarında olan Yunan askerleri ona doğru geliyorlardı.
“Hey! ... Çocuk! Bursa yolu hangi yöndedir?” diye sordular.
İsmail çevreyi avcunun içi gibi biliyordu. Fakat Yunanlara bu yolu gösteremezdi. Onların kaçmasına izin veremezdi.Yunan askerlerini oyalayıp arkadan gelecek olan Türk askerlerine zaman kazandırmalıydı.
“Buradan gideceksiniz.” dedi. Onlara farklı bir yol gösterdi. Böylece Yunan askerleri oraya yönelecek ve Bursa yolu diye Oysu-Yüğsük köy yolu diye bilinen yere gideceklerdi. Türk askeri zaman kazanacaktı. Öylede oldu.Ama Yunan komutan, İsmail’i de yanına aldı. Çünkü ileride yolu yeniden kaybedebilirlerdi. Yunan askerleri Bursa yolu diye bildikleri yolu yürümeye başladılar. Gece yürüyüş devam etti. Fakat yürüdükleri yol Bursa yolu değildi. Sabah olmuş, gün ışımaya başlamıştı.Ertesi sabah kandırıldıklarını anlayan Yunan askerler o temiz kalbi kurşun yağmuru tutmuşlardı.O, çocuk bir kahramandı:İsmail 14 yaşındaydı…
***
Şimdi yıl 2022… Büyük Zafer’in 100.yılındayız.On dört yaşında şehit olan Sakatların İsmail’in adını bilme, adını yaşatma zamanı. Büyük Zafer kutlu olsun.