Rektör Karakaş: Gurur ve övünç kaynağımızsınız! Rektör Karakaş: Gurur ve övünç kaynağımızsınız!

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşüldü. Sık sık tartışmalara sahne olan toplantıda teklifin ilk 3 maddesi kabul edildi.

Sahipsiz hayvanlara yönelik teklifin 3 maddesi kabul edildi!

Kabul Edilen Maddeler

  • Kanun Amaçları: "İnsan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklendi.
  • Sahipli ve Sahipsiz Hayvan Tanımları: Tereddütleri önlemek ve kedi-köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kayıt zorunluluğu getirildi.
  • Hayvan Bakımevleri: "Yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle, hayvan bakımevlerinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirildi.
  • Hayvan Bakımevlerine Toplama: Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılmasına dair düzenlemeler yapıldı. Bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın, onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olacağı ilkesi kabul edildi.
  • Kanun İlkeleri: "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırıldı.

Sahipsiz hayvanlara yönelik teklifin 3 maddesi kabul edildi!

Görüşmelerden Notlar

  • CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: CHP'li belediyelerin bu kanuna uymayacağını belirtti. Hayvan barınaklarının yetersizliğine dikkat çekerek, yeni barınaklar açmanın tüm hayvanları toplamak için yeterli olmayacağını ve barınakların ölüm kampına dönüşeceğini ifade etti.
  • DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar: Türkiye'deki barınak kapasitesinin 105 bin olduğunu ve sahipsiz hayvan sayısının 4 milyona ulaştığını belirterek, bu sayının barınaklarda tutulmasının mümkün olmadığını söyledi.
  • TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil: Kedilerin sahipsiz hayvanlar kategorisine alınmasını eleştirerek, 4 milyon sahipsiz hayvanı barınaklara almanın nasıl mümkün olacağını sorguladı.
  • AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu: Yaklaşık 1 milyon 410 bin 858 kediye çip takıldığını belirterek, kedilerin şu anda gündemde olmadığını, kanun gerekçesinin zarar veren hayvanlarla ilgili olduğunu söyledi.
  • CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut: CHP'li belediyelerin ötanazi uygulamasını asla gerçekleştirmeyeceğini belirterek, yasa teklifinin geri çekilmesini istedi.
  • Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç: Hükümetin sahipsiz hayvanlar konusunda başarısız olduğunu, barınakların hayvanların yaşam kalitesini düşürdüğünü ve işkence haline geldiğini ifade etti.
  • CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Yasa teklifinin toplanan hayvanların imha edilmesine yol açacağını, bunun doğaya, insana ve yaşama saygısızlık olduğunu belirterek kanun teklifinin geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

18 saat süren görüşmelerin sonunda Komisyon Başkanı Kirişci, 22 Temmuz 14.00'te yeniden toplanmak üzere toplantıyı kapattı.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ