Hoşlandığınız kişi tam da yakınlaşmaya başladığınızı düşündüğünüz anda size cevap vermemeye ve aramalarınıza çıkmamaya mı başladı? O zaman siz de "ghosting"e maruz kalmış olabilirsiniz.
ABD'li psikolog Dr. Jennice Vilhauer, ghosting (hayaletlik) olarak bilinen davranışın, insan ilişkilerinde giderek daha yaygın hale geldiğini belirtti.
Konu hakkında konuşan Vilhauer ghostlamanın tarih boyunca var olmuş olabileceğini, ancak dijital çağda daha sık karşılaşıldığını ifade ediyor.
FİZİKSEL ACIYA BENZİYOR
Terim Google aramalarında 2019’da zirveye ulaşırken, şu anda, konu hakkında binlerce makale bulunuyor. Sık yaşandığı için ilişki aşamasındaki birçok insanın bunu beklediğini belirtiliyor.
Uzmanlar, ghosting açık bir reddetmenin netliğinden yoksun olduğunu ve bunun insanların süreci anlamlandırmasını zorlaştırdığını söylüyor.
Vilhauer, bu durumlarda kişi açıkça reddedilmediğinden olayın daha rahatsız edici bir hal aldığını belirtiyor ve bu durumlarda yaşanılan acının, fiziksel bir rahatsızlıktan kaynaklanan acıya benzediğini ekliyor.
Psikolog Dr. Rich Slatcher, flört uygulamalarındaki anonimlik ve yüz yüze görüşme imkanının olmaması nedeniyle insanların zor duygular ve konuşmalardan kaçınabildiğini belirtiyor.
Bu durumun, kişilerin çatışmalardan kaçınma eğiliminde olduklarını ve dolayısıyla daha temkinli hale geldiklerini ifade ediyor.
Uzmanlar ghostingin, bazen kişisel güvenlik nedenleriyle, bazen ise çatışmalardan kaçınma amacıyla yapıldığını belirtiyor.
TACİZ VE TEHDİT DURUMLARINDA
Taciz veya tehdit durumlarında ghostlamanın kabul edilebilir bir davranış olduğunu ifade eden psikoloDiğer taraftan, ghosting mağduru olan kişiler için, kendilerini destekleyen arkadaşlar ve aile ile yeniden bağlantı kurmanın, aidiyet duygusunu yeniden inşa edebileceği ve olumlu bir benlik algısı geliştirebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, ghosting yapan kişilere açıklama yapma ihtiyacı duyulması durumunda, talebin makul ve sınırlı olması gerektiğini belirtiyorlar. Psikologlar, yine de bu davranışın etkileri üzerine düşünülmesi gerektiğini vurguluyor.
Sonuç olarak, ghosting modern ilişkilerde yaygın bir sorun haline gelirken, hem ghostlama yapan hem de mağduru olan bireylerin psikolojik etkilerini anlamaları ve uygun bir şekilde başa çıkmaları önem taşıyor.