Özbekistan Namangan şehri Valisi Şavkat Abdurazakov ile Vali Yardımcısı Okibjon İnamov ve beraberindekiler programları kapsamında Afyonkarahisar’a geldiler. ATSO’da düzenlenen programlara katıl Özbekistan Namangan Valisi Abdurazakov ve beraberindeki heyet ilk olarak ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten ve Yönetim Kurulu Üyelerini makamda ziyaret eden heyet basın mensuplarına demeç verdiler.

Özbekistanlı Validen Afyon’a büyük destek!

SERTESER BİLGİLENDİRDİ

Daha sonra ATSO Meclis salonunda, termal- konaklama, sağlık, maden suyu sektör temsilcileri ile karşılıklı soru-cevapların da olduğu toplantı düzenlendi.

Toplantının açış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser gerçekleştirdi. Serteser konuşmasında, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin iş ilişkilerine de doğrudan yansıdığına dikkat çekerek, ‘’Özbekistan Devleti tarafından gerçekleştirilen iktisadi çalışmalar, Özbekistan’ı yatırımlar için her geçen gün daha cazip hale getiriyor. Son 7 yıl içerisinde Özbekistan ekonomisinin ikiye katlandığını biliyoruz. Müteahhitlerimizin iş hacmi son 5 yılda 2 kattan fazla artış gösterdi. Her geçen gün iş hacmimizin artış göstereceğini gözlemleyebiliyoruz. Bunun için de üyelerimizi bunun gibi toplantılarla buluşturmaya gayret edeceğiz. Geçtiğimiz ay Dünya Odalar Federasyonu ve TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Türkiye-Özbekistan İş Forumu düzenlendi. Karşılıklı Oda sistemleri ve her iki ülkede yapılabilecek yatırımlar üzerine önemli görüşmeler gerçekleştirildi. Programın ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in teşrifleri ile Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi gerçekleştirilmişti. 3’üncsü gerçekleştirilen Konsey toplantısında, ortaklığımızın daha da derinleşerek her geçen gün yeni işbirliklerine imza atacağımızı gördük’’ dedi.

Özbekistanlı Validen Afyon’a büyük destek!

‘’CİDDİ TECRÜBEMİZ VAR’’

Geçtiğimiz yıl üç milyar dolar olan Türkiye-Özbekistan ticaret hacminin ilk aşamada beş milyar dolara ve daha sonra da on milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiğine dikkat çeken Serteser, 37 milyona yaklaşan genç ve dinamik nüfusuyla Orta Asya’nın kalbinde yer alan Özbekistan’ın bölgesel ve küresel anlamda değerinin her geçen gün artırdığını söyledi.

AÇIK İFTİRA! AÇIK İFTİRA!

Serteser, ‘’Bu sebeple burada yer alan değerli iş insanlarımız için Özbekistan fırsatları bünyesinde barındıran bir hedef. Sayın Vali konuşmamızda termal kaynaklar, maden suyu fırsatları gibi konulardan bahsetti. Bizim bu konularda ciddi tecrübemiz var. Hem tecrübe paylaşımı hem de ortak yatırım anlamında bu toplantı sizler için bir fırsat olacaktır. Tabi bunların yanında Kardeş Özbekistan ile birçok konuda ticari işbirliklerimiz var’’ diye konuştu.  

Özbekistanlı Validen Afyon’a büyük destek!

Toplantının devamında ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası faaliyetleri ve İlimizin ekonomik yapısı hakkında sunum gerçekleştirdi.

TEKSTİLDE ÖNCÜ VİLAYET

Daha sonra Özbekistan Namangan şehri Valisi Şavkat Abdurazakov konuşması ve sunumunu gerçekleştirdi. Abdurrazakov, heyeti ile birlikte 4 gündür Türkiye’de olduklarını söyleyerek, ‘’Çeşitli temaslarda ve görüşmelerde bulunduk. Bunun nedeni ise iki ülke Cumhurbaşkanlarının ortak iradesine uygun olarak Cumhurbaşkanımızın Türkiye ile dostane ilişkileri geliştirmek ticari ilişkileri geliştirmek üzere vermiş olduğu talimatı yerine getirmek. Namangan vilayeti Özbekistan'daki 14 vilayetten biridir ve 3.1 milyon nüfusa sahiptir. Fergana Vadisi'ni Taşkent ile bağlayan geçiş noktasında bulunmaktadır. Vilayetimizin ekonomideki, sanayideki ana kalemleri tekstil, tarım, metal işleme sektörlerinden oluşmaktadır. Vilayetimizde 38 bin adet şirket faaliyet göstermekte. Tekstilde vilayetimiz Özbekistan'daki en öncü vilayetlerdendir. Erkek üst giyimi üretimi ve ihracatı konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Tüm Özbekistan geneli ve komşu ülkelere ve Avrupa'ya ihracat gerçekleştirmektedir’’ dedi.

Özbekistanlı Validen Afyon’a büyük destek!

ALTYAPI DEVLET TARAFINDAN SAĞLANIYOR

Dünyaca ünlü olan markalardan Inditex, Zara, Pierre Cardin gibi giyim markaları için fason üretimi yaptıklarını söyleyen Vali Abdurazakov, ‘’Namangan vilayetinde 73 adet küçük sanayi bölgesi oluşturulmuştur ve bunun dışında 3 adet serbest ekonomi bölgesi faaliyet gösteriyor. Bunların tamamı 16 bin hektarlık alanda faaliyet göstermekte olup 2 bin adet firma burada bulunmakta ve son yıllarda 63 bin kişi istihdam edildi burada.  Söz konusu bölgelerde faaliyet gösteren firmalara gümrük ve vergi muafiyetleri söz konusu olup bunun dışında tüm gerekli altyapı imkanları devlet tarafından sağlanmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

Özbekistanlı Validen Afyon’a büyük destek!

ABDURAZAKOV’DAN DESTEK

Afyonkarahisar'a gelme amaçlarını anlatan Vali Abdurazakov,  sanayinin dışında turizmi de geliştirmek istediklerine dikkat çekti, Vali Abdurazakov, ‘’Aynı zamanda Namangan vilayetinde 14 ilçe bulunmakta. Bunların 6 adedi dağlık alanlarda yerleşmiş ilçelerdir. Ve buralarda turizm imkanı oldukça yüksektir. Çartak ilçemizde termal su ve kaplıca ile ilgili oldukça güzel imkanlar var. Burada halihazırda 12 adet otel ve sanatoryum faaliyet göstermekte. Bunun dışında biz yer altından çıkarılan maden suyunu şişelere yerleştirdikten sonra satışını ve ihracatını gerçekleştiriyoruz. Halihazırda biz Çartak ilçesinde bir master plan oluşturuyoruz turizmi geliştirmek adına. Master plan üzerinde çalışıyoruz ve burada geçen dere yatağında dere sahilinde termal tesisler, oteller ve sanatoryumlar, sağlık tesisleri kurmayı planlıyoruz ve bu konuda talip olabilecek yabancı yatırımcıları orada görmek isteriz ve orada projelerini gerçekleştirmeleri konusunda biz destek vereceğiz’’ dedi.

Özbekistanlı Validen Afyon’a büyük destek!

Geçtiğimiz günlerde Çin’e gittiklerini söyleyen Vali Abdurazakov, orada termal tesisleri ve kaplıcaları gördüklerini ancak Afyonkarahisar’a gelince 5 yıldız otel sayısının yüksek olmasını ve altyapının daha güzel olması imkanlarını sevdiklerini belirtti.  

AFYONKARAHİSAR KARDEŞ ŞEHİR OLACAK

Ayrıca İkitelli Gebze Organize Sanayi bölgeleri ve Denizli Ticaret Odası’ndaki firmalarıyla da görüştüklerini söyleyen Vali Abdurazakov, ‘’Son yıllara baktığımızda 400 milyon dolarlık Namangan vilayetinin Türkiye ile dış ticaret hacmi söz konusu olduğunu görüyoruz. Tabii ki bu rakamlar potansiyeli yansıtmıyor; yani bu rakamları daha da yüksek rakamlara, seviyelere çıkartmaya çalışacağız ve Hüsnü Bey’in, Sayın Başkanın değindiği üzere Özbekistan ve Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek ve bu dış ticaret hacmine 10 milyar dolara çıkarma yolunda biz de elimizden gelen tüm desteğimizi, imkânlarımızı seferber edeceğiz. Konuşmamın sonunda ben Namangan şehrine değinmek istiyorum. Biz Özbekistan'da Namangan, 2. büyükşehir sayılmaktadır. 1 milyon nüfusu ile Namangan şehrinin ikinci adı çiçekler şehridir.  Her sene biz geleneksel olarak çiçek festivali düzenlemekteyiz ve bu sene Mayıs ayında başladığımız Festival 40 gün sürdü ve yurt dışından 200 bin ziyaretçi yurt içinden 6 milyon ziyaretçi festivalimize katıldı. Bu festival kapsamında biz şehrimizdeki park ve bahçelerde 45 milyon adetten fazla çiçek ektik. Ben 2018 yılında Namangan şehri Büyükşehir Belediye Başkanıyken Isparta'ya geldim ve Isparta ile Namangan’ı kardeş şehir ilan ettik. Bununla ilgili bir mutabakat sağladık. Isparta'dan gülsuyu ve gül yağı üretimi konusunda Namangan’da da bu işleri gerçekleştirmek üzere anlaşmalarımız oldu ve İnşallah Afyonkarahisar şehri ile de bu şekilde kardeş şehir protokolü imzalamayı planlıyoruz’’ diye konuştu.

Özbekistanlı Validen Afyon’a büyük destek!

Toplantının sonunda soru-cevap kısmına geçilerek Vali Şavkat Abdurazakov iş insanlarının sorularını cevapladı. Toplu aile fotoğrafı çekilerek toplantı sona erdi.

Kaynak: NURBANU SOY