Pizzorusso, iki uzmanlık alanını birleştirerek Mona Lisa'nın arka planındaki manzaranın Lecco'nun tanınabilir özelliklerini yansıttığını iddia etti. Leonardo'nun resmindeki köprüyü, dağ sırasını ve gölü, Lecco'nun 14. yüzyıldan kalma Azzone Visconti köprüsüyle, bölgeye bakan güneybatı Alpleriyle ve Leonardo'nun 500 yıl önce ziyaret ettiği Garlate Gölü'yle eşleştirdi.

Pizzorusso, benzerliklerin çarpıcı olduğunu belirterek, "Bu konuda çok heyecanlıyım. Bunun gerçekten bir başarı olduğunu hissediyorum" dedi.

KÖPRÜ ODAKLI TEORİLER VE YENİ ANALİZ

Daha önceki teoriler arasında Mona Lisa'daki köprü ve yolun İtalya'nın Bobbio kasabasına veya Arezzo eyaletine ait olduğu iddiaları bulunmaktaydı. Ancak Pizzorusso, köprüye odaklanmanın yeterli olmadığını vurgulayarak, köprülerin yaygın bir öğe olduğunu ve bir köprüden yola çıkarak tam yeri tespit etmenin zor olduğunu belirtti. Pizzorusso, "Herkes köprüden bahsediyor ama kimse jeolojiden bahsetmiyor" dedi.

Lecco'daki kayaların kireçtaşı olduğunu ve Leonardo'nun kayaları gri-beyaz renkte tasvir ettiğini belirten Pizzorusso, bu özelliklerin gerçeği yansıttığını ifade etti. Ayrıca, Bobbio veya Arezzo'da göl olmadığını ve bu yerlerin Lecco'ya benzemediğini ekledi.

LEONARDO'NUN DOĞAYI DOĞRU TASVİR ETME İLKESİ

Pizzorusso, Leonardo'nun resimlerinde doğayı doğru bir şekilde tasvir etme ilkesini vurgulayarak, botanik detayların önemine dikkat çekti. Louvre'daki Mona Lisa versiyonundaki bitki örtüsünün doğru ve detaylı olduğunu belirterek, Londra'daki versiyonda bazı hataların olduğunu ifade etti. Bu analizler, Mona Lisa'nın ardındaki gizemi daha da derinleştirdi.

Jeolog ve sanat tarihçisi Ann Pizzorusso'nun yeni analizi, Mona Lisa'nın sanat ve doğa arasındaki bağı daha da anlamamıza yardımcı oluyor.

Kaynak: BÜLTEN