Gerçekleştirilen etkinliğe Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, Spor Hizmetleri Müdürü Yılmaz Erşen, Okul Müdürü İbrahim Çakal, Genel Koordinatör Ömer Mürsel Bilik, Müdür Yardımcısı Emrah Murat ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“BÜTÜN GAYRETİMİZ SİZLERİ GELECEĞE DOĞRU HAZIRLAMAK”
Programın açılış konuşmasında, Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji Okul Müdürü İbrahim Çakal, okulda yapılan çalışmaların öğrencilerin geleceğe daha sağlam adımlarla hazırlanmasını sağlamak adına önemli olduğunu belirtti. Çakal, "Bizim bütün gayretimiz, sizleri geleceğe doğru hazırlamak adına yapılan faaliyetlerdir. Burada devletimizin, milletimizin, ailenizin ve bizlerin hepiniz üzerinde emeği vardır. Bu emeğin en iyi şekilde sizlere doğru yansıması bizler için önem arz etmektedir" dedi.
“KENDİ KAPASİTENİZİ DOĞRU KULLANMAK SON DERECE ÖNEMLİDİR”
Okulda verilen eğitimin sadece akademik değil, aynı zamanda ahlaki değerler üzerine de yoğunlaştığını vurgulayan İbrahim Çakal, öğrencilere "Hava, su, ekmek bir insan için ne kadar elzem ise okumak da, iyi insan olmak da, verdiğimiz mesajlar da o kadar elzemdir. Sizlere gerek okulda, gerek bahçede, gerek sınıflarda mesajlar veriyoruz. İyi insan olmak, kendinizi sevdirmek, hayata kendinizi iyi hazırlamak, kendi kapasitenizi doğru kullanmak son derece önemlidir" ifadelerini kullandı. Çakal, öğrencilere hayatları boyunca bu değerleri benimsemeleri ve uygulamaları gerektiğini hatırlatarak, başarılı bir gelecek için eğitim ve kişisel gelişimin önemine değindi.
"MESLEK LİSELERİNİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"
Kasapoğlu, Türkiye'nin en büyük ihtiyaçlarından birisinin meslek lisesi mezunları olduğunu vurgulayarak, "Bir tasarımcı, bir motor ustası, bir elektrik ustası kimden geri kalabilir ki?" dedi. Kasapoğlu, meslek liselerinin önemini anlatırken, Üsküdar bölgesinde bir temizlik işçisinin heykelinin dikilmesini örnek gösterdi. "Oradaki temizlik görevlisinin heykelini dikiyorlar. Peki neden? Çünkü işini düzgün yaptığı için" diyerek, öğrencilerin yapacakları işleri en iyi şekilde yapmalarının gerekliliğine dikkat çekti. "Sağınıza solunuza bakmadan, ben varım ve kimseye ihtiyacım yok, ben bu işi yaparım demeniz lazım" şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye için meslek liselerinin çok büyük bir önemi olduğunu belirten Kasapoğlu, "Bir motor ustası olarak, bir elektrikçi olarak veya bir gıda bölümü mezunu olarak bu noktada eksiklikleri sizler kapatacaksınız" diyerek, meslek lisesi mezunlarının ülkenin kalkınmasında önemli rol oynayacaklarını ifade etti. Kasapoğlu, etkinlikteki konuşmasında okul yönetimine de teşekkürlerini ileterek, meslek liselerinin geleceğe yön verecek önemli eğitim kurumları olduğunu bir kez daha vurguladı.
“SİZLER TEKNOFEST KUŞAĞISINIZ”
Müdür Kasapoğlu, öğrencilere yönelik yaptığı konuşmada, “Kariyer Günleri etkinliğinde sizleri yönlendirebilecek, sizlerin gönlüne ve dimağınıza bir yol haritası koyabilirsek ne mutlu bizlere” dedi. Kasapoğlu, gençlerin hayatlarının en önemli dönemlerinden birini yaşadıklarını belirterek, “Sizler hayatın başlangıcındasınız, baharındasınız. Dolayısıyla şu an kendiniz adına en önemli dilimdesiniz. 16-17 yaşlarından itibaren kendinizi ispatlama, kendiniz olabilme, hayallerinizi şekillendirme ve çevreden çok etkilenmeme yaşlarındasınız. Aynı zamanda kendinizi geliştirme aşamasındasınız” şeklinde konuştu. Gençlerin yalnızca akademik anlamda değil, manevi yönden de kendilerini geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Kasapoğlu, “Kendinizi hem dünyada hem ahiret gününde faydalı bir isim olabilmek için doldurmalısınız” dedi. Ayrıca, Z kuşağına dair yaptığı değerlendirmede, “Bize bir dönem Z kuşağı denildi. Bu kavram bize ait değildi. Batının sizlere koyduğu bir isimdi. Tanımını da güzel yapmışlar kendilerince. İsyankar ruhlu, anneye, babaya, otoriteye, öğretmene isyan ruhlu bir tanım yapmışlar” diye belirtti. Kasapoğlu, Z kuşağına dair önemli bir vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlattı: “Sayın Cumhurbaşkanımız çok güzel bir şey söyledi, ‘TeknoFest kuşağı’ dedi. Sizler bilgi kuşağısınız, teknoloji kuşağısınız, yazılım kuşağısınız, otomasyon kuşağısınız. Yapay zekaya nal toplatacak bir kuşaksınız.” Gençlere cesaret veren Kasapoğlu, onların gelecekte büyük başarılara imza atacağına inandığını ifade etti.
“HİÇBİR BALIK UÇMAYA, HİÇBİR KUŞ YÜZMEYE ZORLANMAZ”
Müdür Kasapoğlu, eğitim anlayışının daha geniş bir perspektife oturtulması gerektiğini belirterek, "Bizler okumayı 20-30 yıldır sadece matematiğe bağladık. Okumayı sadece fizik öğrenmeye, sadece problem çözmeye bağladık. Bunlar önemsiz demiyorum, ancak hayatı sadece buraya kadar indirgemek yanlış" dedi. Öğrencilere, fıtratlarına uygun alanlarda kendilerini keşfetmeleri gerektiğini vurgulayan Kasapoğlu, "Eskilerin güzel bir sözü var, 'Hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz.' Fıtrat nettir; ben fıtratımda uçmak varsa uçuyorum, ben fıtratımda yüzmek varsa yüzüyorum" diye konuştu. Gençlerin potansiyellerini keşfetmenin önemini anlatan Kasapoğlu, "Öyle güzel öğrencilerimiz var ki, eline veriyorsun neyi üflemeye başlıyor. Eline veriyorsun gitarı veya sazı çalmaya başlıyor. Eline veriyorsun kamışı, inanılmaz hat yazıyor. Sen bunu daha önce yaptın mı diye soruyorum, 'Hayır müdürüm, ilk defa burada yaptım' diyor" şeklinde örnekler vererek öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerini teşvik etti. Son olarak, Kasapoğlu, öğrencilere "Öncelikle kendimizi tanıyacağız, hangi kabiliyetlerim var diye kendimize sormamız gerekiyor. Kendinizi keşfedin, yeteneklerinizi bulun ve ona göre yönelin" diyerek gençlerin potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olacak bir yol haritası sundu.
“AKIL; HAKLA BATILI, DOĞRUYLA YANLIŞI AYIRT EDEBİLECEK ÖNEMLİ BİR AYRAÇTIR”
Kasapoğlu, öğrencilere zeka ile akıl arasındaki farkı anlatırken, "Zeka ayrı bir şey, akıl apayrı bir şeydir. Allah’a şükür karşımda akıllı, seçkin insanlar var. Zeka matematikte ve problem çözmede yarar sağlar, ancak akıl doğruyu ve yanlışı ayırt etmede yardımcı olur" ifadelerini kullandı. Dünyayı etkisi altına alan gelişmelere örnekler veren Kasapoğlu, "Bugün korona virüsünün laboratuvar ürünü olduğu artık her kesim tarafından biliniyor. Bu dünyayı kasıp kavuran virüsü, dünyanın en zeki biyologları ve kimyagerleri yaptı. Yine aynı şekilde atom bombasını, dünyanın en zeki mühendisleri üretiyor. Şu anda dünyayı kasıp kavuran, insanları aç ve sefil bırakan olayların arkasında da zeki insanlar var. Ama bu insanlar akıllı değiller" dedi. Akıl kavramının önemine dikkat çeken Kasapoğlu, "Akıl; hakla batılı, doğruyla yanlışı ayırt edebilecek önemli bir ayraçtır" diyerek, öğrencilerin sadece zeka değil, aynı zamanda akıl sahibi olmalarının da hayattaki başarılarında kritik bir rol oynayacağını belirtti.