Ankara Anıt Park'ta yapılan mitingde, “Bıçak kemiğe dayandı”, “Angaryaya hayır”, “Sistem yerine biz çalışıyoruz” gibi pankartlar taşındı. Katılımcılar, aynı verilerin defalarca gönderilmesi ve iş yüklerinin artmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Fef771E1 1Eb9 43D3 A6B4 5E445Eb4D3Af

TALEPLER VE ŞİKAYETLER

Mali müşavirler, protesto sırasında şu taleplerini sıraladılar:

Gerçek Mali Tatil: Göstermelik değil, gerçek bir mali tatil uygulanmasını talep ettiler.

Yeşil Pasaport Hakkı: Belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport verilmesini istediler.

Veri Transferi ve İş Yükü: Aynı verilerin birden fazla yere gönderilmesinin önlenmesini ve iş yüklerinin hafifletilmesini istediler.

Beyannameler ve Kayıt Dışı Ekonomi: Beyannamelerin yalnızca meslek mensupları tarafından onaylanmasını ve kayıt dışı ekonominin son bulmasını talep ettiler.

Mali Konularda Arabuluculuk: Mali konularda arabuluculuk yetkisi verilmesini ve hak etmedikleri fahiş cezaların geri çekilmesini istediler.

TÜRMOB BAŞKANI EMRE KARTALOĞLU’NDAN AÇIKLAMALAR

Mitingde konuşan TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, mali müşavirlerin sırtındaki iş yükünün dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirtti. Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifelerinin, meslektaşlarının iş-yaşam dengesini bozduğunu ve insani yaşam haklarını tehdit ettiğini ifade etti. Kartaloğlu, “Meslektaşlarımız sürekli olarak kronik hastalıklar, ani ölümler ve maalesef intihar haberleriyle sarsılmaktadır” uyarısında bulundu.

MALİYE BAKANLIĞI’NIN İŞ YÜKÜ VE HATALI İŞLEMLER

Kartaloğlu, Maliye Bakanlığı’nın geçici vergi yoluyla vergileri erken toplama isteğinin muhasebecileri olağanüstü ağır iş yüküne maruz bıraktığını, hatalı işlemlerin arttığını ve cezalara yol açtığını belirtti. Şu mesajları verdi:

“Yaklaşık 130 bin meslek mensubu ve 25 bin aday meslek mensubu olarak kamu yararını gözeterek büyük fedakârlıklar gösterdik. Ancak bu yükü taşımakta zorlanıyoruz. Yükümüzün azaltılmasını ve emeğimizin karşılığını almayı, Bakanlık vesayeti olmadan ücret tarifeleri ile mesleğimizi sürdürmeyi, kamu yararı çerçevesinde ülkemiz için çalışmayı sürdüreceğiz.”

İKTİDARDAN 11 TALEP

TÜRMOB’un iktidardan talepleri şu şekilde sıralandı:

Gerçek bir mali tatil yürürlüğe konulmalı.

Kayıt dışılıkla mücadelede, basit usul kaldırılmalı ve tüm mükelleflerin beyannameleri meslek mensuplarına imzalatılmalı. Ayrıca, mali müşavirlik hizmetlerindeki KDV oranı düşürülmeli.

İdarenin elektronik sistem altyapısı güçlendirilmeli ve beyan gönderimlerinde tıkanıklık yaşanmamalı.

Karaaslan ve Milletvekilleri yerinde inceledi! Karaaslan ve Milletvekilleri yerinde inceledi!

İdareler arasında veri paylaşımı sağlayacak sistemler kurulmalı ve aynı bilgilerin birçok yere beyan edilmesinin önüne geçilmeli.

Beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve bazı beyannamelerin birleştirilmesi önerileri hayata geçirilmeli.

Meslektaşların yetki ve sorumlulukları arasındaki dengesizlik ortadan kaldırılmalı ve sorumluluklar azaltılmalı.

Asgari Ücret Tarifesi günün ekonomik şartlarına uygun belirlenmeli ve ücret verilen emeği karşılamalı.

Arabuluculuk yetkisi mali müşavilere verilmelidir.

Belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport hakkı tanınmalı.

Deprem bölgesinde mücbir sebep hali uzatılmalı.

Mali müşavirler KOSGEB desteklerinden yararlanmalıdır.

Kaynak: Ahmet Sarlık