Küresel çapta yaşanan yazılım sıkıntısı, bankacılık, havacılık ve sağlık sektörlerini derinden etkiliyor. Dünya genelinde birçok havalimanında uçuşlar durduruldu, bazı bankalarda işlemler yapılamıyor. Yazılım konusunda adeta kırmızı alarm verildi.

Microsoft Kaynaklı Kesintiler

ABD'li teknoloji devi Microsoft'un 365 uygulamalarında yaşanan arıza, birçok sektörde ciddi aksamalar yaşanmasına neden oldu. Microsoft, bazı hizmetlerinde kesintiler yaşandığını kabul ederken, kesintinin nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. ABD, İngiltere, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Japonya gibi birçok ülkede sorunlar yaşanıyor.

Yazılımcı Berkay Çatak'ın Açıklamaları

Yazılımcı Berkay Çatak, konuyla ilgili olarak, "Microsoft’tan yanıt alamayan tüm sağlayıcılar çöküyor. Bu aşamada son kullanıcının yapabileceği bir şey yok maalesef. Kullanıcılar bilgisayarlarının ayarlarını değiştirmesinler, Microsoft taraflı sorun düzeldiğinde bilgisayar eskisi gibi sağlıklı bir şekilde açılacak" dedi.

Uçuşlar Durduruldu, Bankacılık ve Sağlık Hizmetleri Aksadı

Sydney ve Berlin havalimanlarında uçuşlar durduruldu. ABD’deki üç büyük havayolu şirketi United, Delta ve American Airlines uçuşlarını durdurdu. İspanya’daki tüm havalimanlarında teknik sıkıntılar yaşandığı bildirildi. Hong Kong Havalimanı, havayollarının manuel check-in prosedürlerine geçtiğini açıkladı. Türk Havayolları da check-in, biletleme ve rezervasyon işlemlerinde sıkıntılar olduğunu duyurdu.

Finans ve Medya Sektöründe Etkiler

Londra Borsası'nda işlemlerde sorunlar yaşanırken, ülkenin önemli televizyon kanallarından Sky News yayınlarında sıkıntılar olduğu bildirildi. İngiltere'nin en büyük demiryolu operatörü, geniş çaplı IT sorunları nedeniyle iptaller konusunda uyarılarda bulundu. İsrail Merkez Bankası, CrowdStrike sorununun bankaları etkilediğini açıkladı.

Dünya çapında microsoft kesintisi! Dünya çapında microsoft kesintisi!

Çeşitli Ülkelerde Benzer Sorunlar

Hint havayolu şirketi SpiceJet, online hizmetler, rezervasyon ve check-in dahil olmak üzere teknik sorunlar yaşadığını bildirdi. ABD, İngiltere, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Japonya gibi birçok ülkede internet teknolojileriyle bağlantılı işlemlerde kesintiler yaşanıyor.

Kullanıcılara Öneriler

Çatak, bazı Windows bilgisayarlarda mavi ekran hatası oluştuğunu belirterek, "Bilgisayarlar ya kurtarma moduna geçilmesini öneriyor ya da o aşamaya gelemeden hiç açılmıyor. Kullanıcılar bilgisayarlarının ayarlarını değiştirmesinler, Microsoft taraflı sorun düzeldiğinde bilgisayar eskisi gibi sağlıklı bir şekilde açılacak" dedi.

Dünyanın gıda ambarı Türkiye! Dünyanın gıda ambarı Türkiye!

Kesintilerin nedeni açıklandı! Kesintilerin nedeni açıklandı!

Durumun Ciddiyeti

Microsoft kaynaklı kesintiler, domino etkisi yaratarak küresel çapta geniş bir yelpazede etkiler yaratıyor. Bu tür kesintilerin ne kadar süreceği bilinmiyor ve kullanıcılar sorunun çözülmesini beklerken, teknoloji devlerinden açıklamalar bekleniyor.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ