Kurban eti kesildikten hemen sonra serttir ve pişmeye uygun değildir. Kesim işlemi sonrası eti, 24 saat boyunca 3-5 derecelik uygun bir ortamda, bir buzdolabı poşeti içerisinde dinlendirin. Böylelikle olgunlaşan et yumuşayarak pişmeye uygun hale gelir. Yeni kesilmiş et tüketimi, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.

 ET PİŞİRME YÖNTEMİNE DİKKAT EDİN

Et kendi yağında pişirilmeli ve ekstra yağ eklenmemelidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırınlama yöntemlerinden biri tercih edilmelidir. Eti mangalda pişirirken ateş ile et arasında en az 20 cm mesafe olmasına dikkat edin ve etin kömürleşecek kadar uzun süre pişirilmemesine özen gösterin. Aksi takdirde, kanserojen bir madde olan akrilamid ortaya çıkabilir.

ETİN YANINDA SALATA VEYA SEBZE TÜKETİN

Et ile birlikte salata ve/veya zeytinyağlı sebze yemeklerinin tüketimi, öğünün vitamin ve mineral içeriğini artırır ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olur. Lif açısından zengin besinler, sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissi verir.

 ET TÜKETİRKEN ÜZERİNE LİMON SIKIN

Etin üzerine limon sıkılması, etteki demirin vücutta daha iyi emilmesini sağlar. C vitamini, demirin emilimini artırır ve etin besin değerini yükseltir. Ancak, C vitamini hava ile temas ettiğinde hızla kaybolduğundan, limon sıktıktan sonra et hemen tüketilmelidir.

 GÜNÜN SADECE BİR ÖĞÜNÜNDE KIRMIZI ET TÜKETİN

Öğle veya akşam yemeğinde et tüketilecekse, diğer ana öğünde mutlaka sebze yemeği tercih edilmelidir. Böylece et tüketim miktarı uygun seviyelerde tutulur, fazla kalori ve doymuş yağ alınmaz, kilo kontrolüne katkı sağlanır.

 MEYVELİ-SÜTLÜ HAFİF TATLILAR TÜKETİN

Kırmızı et tüketilen günlerde, sonraki öğünlere yüklenmemek ve kalori dengesini sağlamak için daha hafif olan meyveli-sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli tatlılar paylaşılmalı ve en fazla yarım porsiyon tüketilmelidir. Tatlı tüketiminin olduğu gün veya ertesi gün kahvaltıda karbonhidrat tüketimine dikkat edilmeli, ekmek tüketiminden kaçınılmalıdır.

BOL SU İÇİN

Hayvansal proteinlerin alındığı günlerde su tüketimine dikkat edilmeli ve günlük 2-3 litre su alımına özen gösterilmelidir. Su, sindirim sistemini düzenler ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

 HAREKETİ ARTIRIN

Bayram döneminde alınan kalorileri dengelemek ve sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlamak için günlük 30 dakika ile 1 saat arası yürüyüşler yapılmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı bir yaşam için önemlidir.

Kaynak: Gamze Koçak