Rize’ye bağlı Hemşin ilçesinde geçtiğimiz 15 Kasım günü saat 12:02’de gerçekleşen ve yerin 12,85 km derinliğinde 4,7 şiddetindeki depremi değerlendiren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (DEÜ) bağlı Mühendislik Fakültesi’nde Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi görevinde bulunan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, konuşmasında Hemşin ve çevre ilçe ve illerde hissedilen deprem hakkında önemli bilgiler verdi..
“BÖLGEDE DİRİ FAYLAR BULUNUYOR”
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, konuya ilişkin yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“15 Kasım günü saat 10.46’da gerçekleşen 4,9 şiddetindeki Doğanşehir-Malatya depremi, aslında artçı sarsıntıların yakın fayların hareketlenmesinde rol oynadığını göstermesi açısından önemlidir. 4,7 şiddetindeki Hemşin (Rize) depremi bizlere Doğu Karadeniz gibi bazı bölgelerde aktif fayların varlığını gösterdi.
Doğanşehir-Malatya depreminin 6 Şubat depreminde patlak veren Çardak-Doğanşehir fayının kuzey ucunda meydana geldiği tespit edildi. Bu ayrıca Malatya fayının güney kesimini oluşturan Akçadağ fayı üzerinde de meydana gelen bir depremdir. Bu da Malatya fayının 6 Şubat depreminden sonra etkilendiğini ve küçük çaplı deprem üretmeye başladığını gösteriyor.”
“YENİ VERİLERE GÖRE DEĞERLENDİRME YAPILMALI”
Hemşin-Rize depreminin Karadeniz fayı ile Kuzeydoğu Anadolu fayı arasında yer alan Doğu Pontid yükselmesine bağlı bir deprem olduğunu aktaran Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi:
“Bu bölgenin içinde 2014-2018 yıllarında gerçekleştirdiğimiz alışmalarda Trabzon-Rize arasında potansiyel olarak aktif fay sayılabilecek fay hatlarının haritasını çıkardık. Bölgede kıyı boyunca çok sayıda fay tespit ettik. Bu fayların bazıları potansiyel operasyonel faylar şeklinde değerlendiriliyor. Bu durumda Doğu Karadeniz’de deprem riski beklenenden yüksek olup, bölgenin yeni verilerle tekrar değerlendirilmesi gerekiyor.”