Bilimsel olarak LDL kolesterol olarak bilinen kötü kolesterol, kan dolaşımı sırasında taşınan bir lipoprotein türü olarak değerlendirilir. Bu, atardamarların daralmasına ve tıkanmasına neden olarak kalp krizi ve felç gibi ciddi kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir. Fakat, bazı besinler bu sorunun önüne geçebilir. İşte, kolesterole iyi gelecek olan besinler;

YULAF

Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (LDL) düşürmek için yulaf ezmesi çözünmeyen ve çözünür lif içerir. Cleveland Clinic’in yaptığı bir araştırmaya göre günde 1,5 bardak pişmiş yulaf yemek, kolesterol seviyenizi %5-8 oranında düşürmeye yardımcı olur.

BEYAZ LEBLEBİ

Beyaz leblebi hem lezzeti hem de içerdiği besin değerleri açısından sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez parçasıdır.

Beyaz Leblebinin Faydaları:

1. Protein içeriği yüksektir: Beyaz kavrulmuş leblebi bitkisel protein bakımından zengindir. Proteinler vücutta hücre onarım ajanları, kas yapıcıları ve enerji sağlayıcıları olarak önemli roller oynarlar. Özellikle vejetaryenlere yönelik önemli protein kaynağıdır.

2. Yağ ve kalorisi düşüktür: Beyaz leblebinin yağ ve kalorisi düşüktür, bu da onları sağlıklı bir atıştırmalık arayanlara mükemmel kılar. Bu özelliği kilo kontrolü ve aynı zamanda da sağlıklı beslenme bakımından çok önemlidir.

3. Lif içeriği yüksektir: Beyaz leblebinin üksek lif içeriğinden dolayı sindirim sistemine destek olduğu bilinir. Diyet lifi kabızlığı önler, tok hissetmenizi sağlar ve kan şekeri seviyesini dengeler.

4. Folik Asit Kaynağı: Beyaz leblebi folik asit açısında zengindir. Özellikle hamilelik sırasında fetal gelişimi destekler ve nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

5. Demir Takviyesi: Demir, beyaz kavrulmuş leblebide bulunan bir mineraldir. Bu, beyaz leblebinin anemi riskini etkili bir şekilde azaltabileceği anlamına gelir.

6. Magnezyum ile Çinko İçeriği: Magnezyum ile çinko beyaz leblebide bulunan diğer minerallerdir. Bu mineraller bağışıklık sisteminde, sinir sistem i sağlığında, kemik sağlığında önemlidir.

7. Antioksidanlar: Beyaz leblebi, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşır, hücre hasarını azaltır ve genel sağlığa destek verir.

8. Kan şekeri seviyesini dengeler: Beyaz kavrulmuş leblebi, lif içeriği sayesinde kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu özellik diyabet riskinizi azaltabilir.

9. Kalp sağlığına katkı sağlar: Doymuş yağ ve lif içeriğinin düşük olması nedeniyle beyaz kavrulmuş leblebi kesinlikle kalp sağlığına katkı sağlar. Kan basıncını düzenler ve kolesterol seviyelerini dengeleyebilir.

10. Kemik sağlığını güçlendirir: Başta magnezyum olmak üzere içerdiği mineraller kemik sağlığı açısından önemlidir. Beyaz leblebi yemek kemik yoğunluğunu arttırır.

11. B vitaminleri: Beyaz leblebi B vitaminleri (B6, niasin) açısından zengindir. Bu vitaminler enerji üretimi, sinir sistemi ve aynı zamanda metabolizma için gereklidir. 

Kaynak: GAMZE KOÇAK