Onlara Bu Sorular Sorulunca Resmen Çıldırıyorlar! Bir Doktora Sorulduğunda Sinir Küpüne Çeviren 10 Soru Onlara Bu Sorular Sorulunca Resmen Çıldırıyorlar! Bir Doktora Sorulduğunda Sinir Küpüne Çeviren 10 Soru

Kış mevsiminin başlamasıyla özellikle toplu yaşam ortamlarında uyuz hastalığı vakalarında görülen artış nedeniyle Özel Tekden Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ali Yaşar, önemli uyarılarda bulundu. Uz. Dr. Yaşar, uyuzun yakın temas ile hızla bulaşabilen, kaşıntı ve döküntü ile karakterize, tedavi edilmesi gereken bir parazitik cilt hastalığı olduğunun altını çizdi.

Uyuz hastalığı, etken olarak Sarcoptes Scabiei Hominis isminde bir parazite bağlı olarak gelişiyor. Uz. Dr. Yaşar, bu parazitin yakın fiziksel temas yoluyla kolaylıkla bulaşabildiğini, semptomların ise temas sonrası 2 ila 6 hafta içerisinde kendini gösterebileceğini belirtti. Hastalığın her yaş grubunda ortaya çıkabileceğini ve kış mevsiminde toplu yaşam alanlarında daha yaygın görüldüğünü ifade etti.

Geceleri artan, sıcak banyo ve duşla şiddetlenen kaşıntının, uyuzun en yaygın klinik belirtisi olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yaşar, elde, bileklerde, koltuk altlarında, genital bölgede ve diğer bazı bölgelerde döküntüler ve parazitin yaşadığı tünel yapıları gibi deri lezyonlarının görülebildiğini aktardı.

Tedavi sürecine ilişkin bilgi veren Dr. Yaşar, yerel tedavi ajanları kullanılırken ilacın vücutta geniş bir alana uygulanması gerektiğini, ayrıca kişisel eşyaların da tedavi sürecinin bir parçası olarak dikkate alınması gerektiğini belirtti. Başarılı bir tedavinin ardından bile bazı semptomların birkaç hafta sürebileceğini hatırlattı. Uzm. Dr. Yaşar ayrıca, aynı ortamdaki bireylerin hastalığın tekrarlamaması için eş zamanlı tedavi edilmesinin çok büyük önem taşıdığını vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Editör: Tuğba Özkan