Hukukçu Yankı Büyüksezer, “Kiracı ölürse kira sözleşmesinin akıbeti ne olur?” sorusunun yanıtını paylaştı. Sosyal medya hesabından önemli açıklamalar yapan Büyüksezer, konuyu detaylı olarak ele aldı.
Hukuk Teknikeri Yankı Büyüksezer, sosyal medya hesabından kiracının vefatından sonraki süreci şöyle anlatıyor:
“Kiracı vefat etti, 3 mirasçısı vardı, aynı evde oturuyorlardı, diğer 2’si ise oturmuyor. Bu yüzden bu kişiye dava açarım.
Evdeki eşyalar ölen kişiye ait olsa mallar bölünür mü? Evdeki sehpa bile üç kişinin paylaştığı bir nesnedir. Diğer iki kişi evde yaşamayabilir ama yine de nesneleri vardır ve bu nesneler kiracıdır. Kimin oturabileceği, kimin oturamayacağı konusunda bilgilendirildiniz mi? Bu gerçek bir sorun sevgili arkadaşlar, bunu zaten çok konuştuk. Hatta İdare Mahkemesi’nden “mirasçıların mirasçı olmayı reddetmesi sözleşmenin reddi anlamına gelmez” diye bir kararım bile var Maalesef teorik görüşler dışında spesifik bir karar yok, bu soru biraz karmaşık.
Kısacası, tüm mirasçılara açık olan bu durumda tahliye talebinin reddedilmemesi için mahkemenin görüşüne göre KTVÜ ödeyeceksiniz ve bu da avukat varsa gerçekleşecektir. Bu soru üzerinde uzun zamandır düşünüyorum. Hangi adli makama başvurduysam, bana hep “Beni takip edin” cevabını verdiler.
Çözümü bilenler ve çözümden emin olanlar yazabilir, “Ben yaptım ve böyle oldu” diyenler değil. Ah, bir de mirasçısı olmayan bir kiracının ölümü, ne büyük felaket. Aldanmayın, hatta mümkün olsa sözleşmeye bir madde bile yazılabilir ama işin içinde Maliye Bakanlığı da var, bilmiyorum, çok kötü ve hepsi pratik çözümler gerektiriyor. Bana o ikisini sormayın..”
Yankı Büyüksezer’in X hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde:
KİRACININ ÖLÜMÜ HALİNDE KİRA SÖZLEŞMESİNE NE OLUR?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Kiracının ölümü halinde sözleşmenin devamı” başlıklı 356. maddesi gereğince konut kira sözleşmelerinde ve arsa kira sözleşmelerinde; “Ölen kiracının ortakları ya da bu ortakların mirasçıları olup aynı mesleği veya sanatı icra edenler ve ölen kiracıyla aynı yerde oturanlar, sözleşmeyle kanun hükümlerine uymak şartıyla kira ilişkisini taraf olarak sürdürebilirler. Kapsanan konut ve işyeri kiraları bağlamında TTK’nın 333 ve 356’ncı maddeleri birlikte değerlendirilmelidir.
İlgili kanuna göre, konut ve işyeri kira sözleşmelerinde ölen kiracının mirasçılarının yanı sıra; Ölen kiracının eşi, aynı meslek veya sanat dalında çalışan ortakların mirasçıları ve aynı zamanda kiracıyla aynı konutta oturanların, kira sözleşmesinin tarafları olarak kalmaya devam edebilecekleri açıkça düzenlenmiştir. Bu kişiler kira sözleşmesini devam ettirmek istemezlerse kiralanan yeri terk etmek zorundadırlar.