Kıdem Tazminatı Şartları
Genel olarak tazminatın koşulları aşağıdaki gibidir;
İşten çıkarılma tarihinde en az bir yıldır işyerinde çalışıyor olmak gerekir.
Kişinin kendi isteği dışında ve kusuru dışında işinden ayrılması.
2025 yılında kendi isteğimle çıkarsam tazminat alacak mıyım?
Evet ama en az bir yıl çalışma şartını yerine getirmelisiniz. İşten kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda azminat almaya hak kazanabileceğiniz istisnai durumlar aşağıda ayrı bir bölümde belirtilmiştir. Emeklilik maaşı almak için birkaç ipucu var. Kendi isteğiyle çıkmalarının istisnaları şunlardır:
“Askerlik nedeniyle tazminat almak”
Erkek çalışanın askerlik nedeniyle işten ayrılması durumunda işverenin tazminat ödemesi gerekmektedir. Bununla ilgili olarak ise, askerlik belgenizi aldıktan hemen sonra işvereninize askere gideceğinizi bildirmeniz ve tazminatı da bulunmanız gerekmektedir.
“Evlilikten dolayı tazminat”
Yapmanız gereken çok basit. Resmi düğün töreni tamamlandıktan sonra, evlilik cüzdanınız ve başvuru formunuzla birlikte işvereninizle iletişime geçin. Bu durumda işvereninizin size tazminat ödemesi gerekir.
“Sağlık nedeniyle işe devamsızlık tazminatı”
Sağlık nedenleriyle çalışamıyorsanız, bu nedenle işten ayrılmanız durumunda işvereninizin size tazminat ödemesi gerekir. Elbette sağlık raporu, sağlığınızın bu işe uygun olmadığını belirten bir rapor almanız gerekecek. Bu rapor devlet hastanelerinde mevcuttur. Raporu aldıktan sonra işverene başvuruda bulunarak tazminat başvurusunda bulunabilirsiniz.
“Emeklilik nedeniyle ayrılma durumunda tazminat”
Emeklilik için yaş şartlarını, gerekli teminat ve prim günlerini karşılıyorsanız, SGK’dan tazminat almaya hak kazandığınızı belirten belgelerle birlikte işvereninize başvuruda bulunabilirsiniz. İşverenlerin tazminat ödemesi gerekiyor.
Bununla ilgili olarak öncelikle SGK’dan yazı almanız, ardından işvereninize fesih nedeniyle işten ayrıldığınızı bildirmeniz gerekmektedir. Örneğin 8 Eylül 1999 ve öncesinde poliçe yaptırdığınızı ve 15 poliçe yılını 3600 günü tamamladığınızı varsayalım. Bu çerçevede sosyal güvenlik kurumundan 3600 gün içerisinde istifa edebileceğinizi belirten yazı alarak işvereninizden tazminat talebinde bulunabilirsiniz.
“İşyerinden zorlayıcı nedenlerle ayrılmak”
İşyerinde işverenin etik ve dürüstlük kurallarına aykırı eylemlerinin, ücretlerin zamanında veya hiç ödenmemesinin, fazla mesai yapılmasının emredilmesinin veya ilgili tutarların ödenmemesinin birçok nedeni vardır. Bu, işyerinde kaçınılmaz bir neden olarak kabul edilir. Bu durumda istifa bildiriminde bulunarak işvereninizden tazminat talebinde bulunabilirsiniz.
Yargıtay kararıyla kıdem tazminatı alabilir mi?
İşten çıkarılma nedeniyle işten ayrılan çalışanlara ilişkin çok sayıda Yargıtay kararı bulunmaktadır. Ancak bunların hepsi özel durumlardır ve burada tek tek listelenemez. İsteğe bağlı işten çıkarma durumunda tazminat gerektiren yukarıdaki durumlardan herhangi biri nedeniyle işinizden ayrılırsanız, mahkeme kesinlikle sizin lehinize karar verecektir.
Mahkeme, fazla mesai yapmasına rağmen işçiye ücret ödenmemesi veya ücret ödenmemesi şeklindeki sebeplerle içinin istifa etmesi durumlarında da olumlu karar verecek.
10 yıl çalıştıktan sonra kendi isteğiyle emekli olanlar da 2025 yılında tazminat alabilecek. Halihazırda şirkette 10 yıldan fazla çalışan çalışanlar için tazminat ödenmesi uygulaması bulunmamaktadır.