Çalışmaya göre, düzenli olarak kahve ve çay tüketen kişilerde, hipertansiyon, felç, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların gelişme riski önemli ölçüde azalıyor. Araştırma sonuçlarına göre, özellikle günde üç fincan kahve ya da beş fincan çay tüketen katılımcılar, bu hastalıklardan iki veya daha fazlasına yakalanma riskini %40 oranında azaltabiliyor.

300 BİNDEN FAZLA KİŞİ 11 YIL BOYUNCA TAKİP EDİLDİ

Çalışma, 300 binden fazla kişinin sağlık verilerinin ortalama 11 yıl boyunca takibi ile gerçekleştirildi. Hem kahve hem de çay tüketen katılımcıların, hiç tüketmeyenlere kıyasla daha iyi kardiyovasküler sağlık sonuçları elde ettikleri görüldü. Ayrıca kafein tüketiminin, daha düşük kolesterol seviyeleri ve iyileşmiş insülin direnci belirtileri ile ilişkili olduğu tespit edildi.

Çin’deki Soochow Üniversitesi’nden epidemiyolog Xujia Lu liderliğindeki ekip, araştırmanın sonuçları hakkında, “Bu bulgular, orta miktarda kahve veya kafein tüketimini teşvik etmenin kardiyometabolik hastalıkların önlenmesinde geniş kapsamlı yararlar sağlayabileceğini gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Meme kanseri erkeklerde de görülebiliyor Meme kanseri erkeklerde de görülebiliyor

Sonuç olarak, bu çalışma kahve ve çayın kalp sağlığını korumada önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koyuyor. Ancak uzmanlar, bulguların daha fazla araştırma ile desteklenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Kaynak: GAMZE KOÇAK