Polikistik Over Sendromu (PCOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sıklıkla görülen bir hormonal dengesizliktir. Düzensiz adet kanaması veya amenore, anormal kanama, aşırı kıllanma, ciltte sivilcelerin artması, saç dökülmesi, kısırlık, kilo alma gibi belirtiler gösteren PCOS’un semptomların birçok benzer hastalıkta bulunduğu ve PKOS’un sıklıkla tanınmadığı belşirtiliyor.

Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, Polikistik Over Sendromu (PCOS) hakkında herkesin bilmesi gereken önemli bilgiler paylaştı.

“Teşhis koymak kolay değil”

Prof. Dr. Erkut Attar, konu hakkında yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Kadınlarda PKOS prevalansı %5 ila %25 arasında değişmektedir. Çoğunlukla üreme çağında ortaya çıkan bu durumla bize gelen kişilerin PKOS hakkında hiçbir bilgilerinin olmadığını görmekteyiz. Hastalar bize adet dönemleri düzenli olduğu veya hiç olmadığı için geliyorlar. Bu hastalar yumurtlama sorunu yaşadığından dolayı kısırlık sebebiyle de başvuruyorlar. PKOS belirtileri birçok başka hastalıkta da ortaya çıkabildiği ve net olarak tanınamadığı için hastalar doktora geç başvuruyorlar. Teşhis koymak kolay değildir ve teşhis için profesyonel ekibe ihtiyaç duyulmaktadır. Endokrinologlar, dermatologlar ve beslenme uzmanları olarak bu hastalığın doğru teşhis ve tedavisine yönelik beraber çalışmalar sürdürüyoruz.

“Tehlikeli olabilir”

PKOS daha çok yumurtlama anormalliklerine neden olan bir hastalık şeklinde bilinir. Bundan dolayı da kadınların yumurtlama bozukluklarından, adet düzensizliğinden ya da yumurta kalitesinin düşmesinden kaynaklanan kısırlık sorunları için bize başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca hastalar kıllanma, sivilce, fazla kilolu olma gibi kozmetik kusurlardan dolayı da bize başvurmaktadırlar. Fakat, söz konusu şikayetler gerçekte hastalığın kısa süreli belirtileridir. Uzun vadede yani menopoz sürecinde ahim kanseri, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıkları riski artıyor ki bu da çok ciddi bir durum. Bu nedenle hastalığın erken evrelerinde tedavi edilmesi önem taşımaktadır.

“Hamilelik mümkündür”

5 Soruda Pnömoni İle İlgili Merak Edilenler 5 Soruda Pnömoni İle İlgili Merak Edilenler

Yumurtlama bozukluklarıyla ilgili sorunların yaklaşık olarak %50’si PKOS’tan kaynaklanmaktadır. Bu kadınlar da hamile kalabilir. Her PKOS hastasında yumurtlama bozukluğunun olduğu söylenemez. Bu nedenle PKOS hastaları doğal yollarla da hamile kalabilirler. Fakat, bu aşamada kadının kilo durumu önemlidir. Çünkü kilo arttıkça yumurtlama bozuklukları daha belirgin bir noktada görünür. Bu hastalarda kadının kilosuyla ve kısırlığın arasında ciddi ilişki bulunmaktadır. Bundan dolayı da tedavi süreci başladığında ilk olarak bebeğinizin doğru beslenmesini ve fazla kilolardan kurtulmasını sağlamak için beslenme uzmanları ile beraber çalışıyoruz. Normal kilodaki kadınların ikinci basamak tedavilere gerek kalmadan doğal yolla hamile kalabilmelerini istiyoruz.

Erkeğin de sorun yaşadığı çiftlerde tedaviye aşı ile devam edilebilir. Bazen hastaları tohumlamaya başvurmadan yumurtlamayı artırmaya yardımcı olan basit ilaçlar ile tedaviye başlıyoruz. Anlaşılacağı gibi, kişiye özel bu tedavinin uygulanma süreci 6 aya kadar sürebilmektedir.

Polikistik Over Sendromu

“Tüp bebek tedavisinde aceleye getirilmemeli”

Düzgün tedavi edilirse ve başka bir sebep bulunmuyorsa PKOS hastalarının çocuk sahibi olma şansı çok yüksektir. Güncel görüşlere göre tüm infertil hastalar, 2 veya 3 kez döllenmelerine rağmen gebelik elde edemedikleri takdirde tüp bebek tedavisine yönlendirilmektedir. Fakat, PKOS vakalarında tüp bebek tedavisinin komplikasyon oranı diğer hastalara oranla fazla yüksek olduğundan, tüp bebek tedavisine karar vermeden önce bu hastaların ortak önlemlerle hamile kalmaları için dikkatli olunmalı ve çaba gösterilmeli. En ciddi komplikasyon, yumurtalıkların aşırı derecede uyarılması nedeniyle ortaya çıkan yumurtalık hiperstimülasyon sendromu (OHSS) adı verilen durumdur. Böyle bir durumda çatlak iğne enjeksiyonu sonrasında vücut boşluklarında su birikmeye başlar, kanın akışkanlık durumu bozulur. Aşırı sıvı akciğerlerde ve karın boşluğu kısmında birikir ve nefes almada zorluk yaşanmasına neden olur. Bu durum ciddiyetine göre üç aşamada ele alınmaktadır. Özellikle üçüncü aşama özel bakım gerektiren ciddi aşamadır. Bu nedenle bu kişilerin tüp bebek tedavisinin uzman kişiler tarafından, profesyonel merkezlerde yapılması uygun olmaktadır.”

PKOS Hastalığının Nedenleri!

Hastalığın nedenlerinin arasında genetik faktörlerin ilk sırayı yer aldığı görülmektedir. Daha sonra çevre faktörü gelmektedir. Aynı zamanda kişinin beslenme alışkanlıklarının, bağırsaklarındaki bakteri aktivitesinin zayıf olması, obezite ve hormonal dengesizlik durumu da hastalığın başlamasına neden olabiliyor.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN