Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde görev yapan Op. Dr. Berfin Can Gök, idrar kaçırmanın yaygın bir sağlık sorunu olduğunu ve toplumsal hayatı olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, bu konudaki tabuların aşılması gerektiğine dikkat çekti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gök, idrar kaçırmanın toplumda sıkça rastlanan ve özellikle kadınların yaklaşık dörtte birini etkileyen bir durum olduğunu belirtti. Türkiye'de kadınlar arasında görülme sıklığına dikkat çeken Dr. Gök, bu durumun kişisel hijyen, psikoloji, günlük aktiviteler ve cinsel yaşam üzerindeki negatif etkilerinden bahsetti. En sık rastlanan üç tipine değinen Gök, stres tipi, sıkışma tipi ve mix tip adlarıyla anılan idrar kaçırma türlerinin özellikleri üzerinde durdu. Ayrıca, tüketilen bazı yiyecek ve içeceklerin idrar söktürücü etkilerine bağlı olarak geçici idrar kaçırmalara yol açabileceğine işaret etti.

Op. Dr. Berfin Can Gök, idrar kaçırmanın yaş ile birlikte artan bir risk faktörü olduğunu, pelvik taban kaslarının yaşla birlikte zayıflayarak bu soruna yol açabileceğini ifade etti. 35 yaşından itibaren stres tipi için riskin arttığını, 54 yaşından sonra ise sıkışma tipi için artış gözlendiğini vurguladı. Ayrıca normal ve zor doğumlar, kronik kabızlık, menopoz, bağ doku hastalıkları, ek hastalıklar, şeker, tansiyon, kilo ve alkol kullanımının da bu sorun için risk faktörleri arasında yer aldığını söyledi.

Tedavi yöntemleri konusunda da bilgi veren Dr. Gök, idrar kaçırmaya bağlı olarak kişilerin sosyal yaşamının etkilendiğini, sosyal sebeplerden ötürü tedavi arayışına girdiklerini kaydetti. Tedaviyi üç ana kategoriye ayıran Gök, davranışsal, farmakolojik ve cerrahi tedaviler hakkında bilgi verdi. İdrar kaçırma problemi için mesane eğitimi ve Kegel egzersizlerinin yanı sıra ilaç tedavilerini de sıkça kullandıklarını, gerektiğinde cerrahi müdahalelerin de yapılabilen tedavi yöntemleri arasında olduğunu aktardı. Denizli Devlet Hastanesi'nde bu tedavi yöntemlerinin birçoğunun uygulanabildiğini ve özellikle stres tipi idrar kaçırmada cerrahi seçeneklerin tercih edildiğini ifade etti.

Doğru ilaç, sağlığın anahtarı! Doğru ilaç, sağlığın anahtarı!

Editör: Tuğba Özkan