Başkan Mısırlıoğlu burada yaptığı açıklamada, "Bu gün buraya salatalık üretici kardeşlerimin sorunlarını dinlemek ve onların sesi olmak için geldim. Bildiğiniz gibi kornişon salatalık üreticilerimizin ürün toplama ve satma konusunda ciddi sıkıntıları var. Kocaöz sulama kooperatifi başkanı Harun Çöyğün kardeşim yaşadıkları sıkıntıları bize detaylı olarak anlattı" dedi.

İŞÇİNİN YEVMİYESİNİ KARŞILAYAMIYORLAR

Mısırlıoğlu, "Harun Çöyğün’ün salatalık yetiştirdiği tarla 48 bin metrekarelik bir alana sahip. Maalesef bu tarlada ve bunun gibi pek çok tarlada on gündür salatalıklar toplanmıyor" diyerek durumu özetledi. "Toplanmama nedeni fabrikaların aracı kurum olarak gönderdiği kişilerin ve firmaların salatalık ayrıştırma eleklerinin ayarları ile oynanmasıdır. Bir numara olan salatalığın iki numara olan elekten geçmesi, iki numara olan salatalığın üç numara olan elekten geçmesi, dört numara eleğe giden salatalığın alınmaması nedeniyle çiftçilerimiz tarladan topladığı salatalığı toplayan işçinin yevmiyesini karşılayamıyorlar" ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİNİN YAŞADIĞI SORUNLAR

Mısırlıoğlu, "Geçen yıl 700 liraya aldıkları tohumun kilosuna bu yıl 1400 lira ödediler. Maalesef yüzde iki yüz ile tohumu üreticiye sattılar ve sonra da elek ayarları ile oynayarak bir numara salatalığı iki numara olarak değerlendiriyorlar ve dört numara dedikleri salatalığı da almayarak, 'ne yaparsanız yapın' diyorlar. Burada üreticimiz resmen kaderi ile baş başa kalmıştır." diyerek çiftçilerin zor durumda olduğunu belirtti.

ÇİFTÇİLERİN TALEPLERİ

Yapılan projeler değerlendirildi! Yapılan projeler değerlendirildi!

Kocaöz Sulama Kooperatif Başkanı Harun Çöyğün de yaptığı açıklamada, "Ben de salatalık üreticisiyim, 60 dönüm ekili alanım var, ben de on gündür salatalık toplamıyorum. İşçi parasını, elektrik, gübre, ilaç parasını, suyu karşılayamıyoruz. Tarlalarımızı kaderine bıraktık" diyerek üreticilerin çaresizliğini dile getirdi.

ÇARESİZ DURUMDAYIZ

Salatalık üreticisi Süleyman Çöyğün ise, "Bankalara kredi borcumuz var. Bu gördüğünüz tarlaya 450 bin lirayı aşan masrafım oldu. Bu güne kadar 100 bin lira para elime geçti, daha işçi maliyetini çıkaramadım geri kalanı nereden karşılayacağız, çaresiz durumdayız" dedi.

HEMŞERİLERİMİZİN ELİNDEN TUTALIM

Başkan Mısırlıoğlu, "Buradan Afyonkarahisar milletvekillerine sesleniyorum, birlikte hemşerilerimizin elinden tutalım, aracı kurumlarımıza hemşerilerimizi ezdirmeyelim. Çiftçilerimizin doğdukları toprakta helal kazançları ile doymasını sağlayacak alt yapıyı birlikte sağlayalım. Gelin çiftçinin halini burada görün, Ankara’dan ahkâm kesmeyin" diyerek milletvekillerine çağrıda bulundu.

Kaynak: FADİME ÖZKARAN