Gelecek hafta katılım başvurularını açacak olan “Gençlik” programı, gençlere öğrenim gördükleri üniversitelerde iş olanağı sağlayacak. Yeniden ağaçlandırma ve geri dönüşüm gibi alanlar da dahil olmak üzere başka işlerde çalışan öğrenciler de programa katılabilirler. Gençlere üniversite öğrenimi sırasında deneyim kazandırmayı amaçlayan İŞKUR Gençlik Programı”nın detayları açıklandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı İŞKUR gençlik programını detaylı bir şekilde aktardı.
Gençlik Programı başvuruları başladı!
Bakan Vedat Işıkhan, programa başvuruların bir hafta içinde başlayacağını duyurdu. “Her üniversitede öğrenciler haftada en fazla 3 gün çalışabilecek” diyen Bakan Işıkhan, konuşmasının devamında “Gençlere günlük 1.083 lira ödeyeceğiz. Öğrenciler sigorta kapsamında olacak ve çalıştıkları saate göre ücret alacaklar. Öğrenciler ayda beş gün programa katılırsa onlara 5.415 lira, 14 gün çalışırlarsa onlara 15.162 lira ödeyeceğiz. İşveren olarak program süresince öğrencilerin kısa vadeli sigorta primlerini biz karşılayacağız. Gençlerimiz programımızın tüm detaylarına ‘genclik.iskur.gov.tr’ web sitesinden ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.
İşkur Gençlik Programı için başvuru şartları 2025
“Gençleri iş hayatına hazırlamak”
Gençlerin üniversite eğitimleri sırasında deneyim kazanmalarına katkı sağlayacaklarını anlatan Bakan Işıkhan, “Bu eğitim döneminde mülakat teknikleri, özgeçmiş hazırlama, iş arama motivasyonu, halkla ilişkiler ve finans eğitimi gibi temel dersleri vereceğiz.” diye konuştu.
“Akademik, idari destek faaliyetlerinde çalışabilme”
Bakan Işıkhan, gençlerin ihtiyaçlarına göre kontenjanın artırılabileceğini de ifade etti. Işıkhan, okul müdürlerinin programa yoğun ilgi gösterdiğini kaydederken verdiği bilgiye göre, sigortalı katılımcının program süresince başka bir işte çalışmasına engel bir durum bulunmuyor. Programda; ağaçlandırma, geri dönüşümler, enerji verimliliği, akademik ile idari destek faaliyeti, dijital dönüşümle novasyon faaliyetlerinin desteklenmesi şeklinde alanlarda uygulanacak.
“Mesleki hayatta deneyim engelleri ortadan kalkacak”
Bakan Vedat Işıkhan, “Bu engeli ortadan kaldırıyoruz” dedi ve gençlerin iş gücüne girmesinin önündeki en büyük engellerden birinin “deneyim eksikliği” olduğunu belirtti. “Öğrencilerimiz üniversitede okurken ayrıca da istedikleri alanlarda çalışabilirler” dedi.
“Öğrencilere günlük ve 14 günlük ödemeler yapılacak”
Bu programa katılım gösteren gençlere de ödemeler yapılacaktır. Bakan Işıkhan, gençlere yönelik harçlık desteğinin bir kısmını sağlayacaklarını duyurarak, şunları kaydetti:
Her üniversitede öğrencilere haftada 3 güne kadar çalışma izni verilecek. Programa katılım gösteren gençlere günlük olarak 1.083 lira ödeme yapılacak. Öğrencilere ayda 5 gün programa katılmaları durumunda yaklaşık olarafk 5 bin 415 lira, ayda 14 gün çalışmaları durumunda da 15 bin 162 lira tutarında gelir desteği sağlayacağız. İşveren olarak, öğrencinin program süresince kısa vadede sigorta primlerini karşılayacağız.
Kimler faydalanacak ve başvuru nasıl yapılıyor?
İşkur Gençlik Programı için başvuru şartları 2025
Katılımcıların iş deneyimi ve aynı zamanda da gelir desteği kazanmalarını sağlayan programdan, kamu üniversitelerinde tam zamanlı lisans, yüksek lisans doktora programlarında öğrenim gören öğrenciler yararlanacak. Hane geliri asgari ücretin üç katından (66 bin 312 lira) az olan öğrenciler programa başvurabiliyor.
Program hakkında detaylı bilgiye “genclik.iskur.gov.tr” adresinden ulaşılabilir. Bakan Işıkhan, gençlerin İşkur Gençlik Platformu veya İşkur mobil uygulaması üzerinden programdan faydalanabileceğini, kontenjanın gençlerin ihtiyaçlarına göre artırılabileceğini söyledi.
Uygulama süresi: Programın süresi 10 aya kadardır.
Haftalık yardımların süresi: Haftalık hizmet süresi en fazla 22,5 saat ve 3 gündür.
Katılımcılar programdan yararlanabilecekleri süre: Katılımcılar 140 güne kadar faydalanabilirler.
Katılımcılar programa devam ederken başka işlerde çalışabilirler mi?
Katılımcılar programda oldukları sürece başka iş yerinde güvenle çalışabilirler. Fakat, katılımcının programları sürerken başka yerde sigortalı olmalarından dolayı oluşan sosyal güvenlik primi borçlarından kuruluş sorumlu tutulamaz.