Emeklilik sistemi içerisinde uygulamaya alınmak istenen adalet arayışıyla ilgili çalışmalar hız kesmeden sürüyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan sigortalılar için yaş sınırı artık uygulanmamaktadır, ancak bu tarihten sonra çalışmaya başlayan çalışanlar için uygulanmaya devam etmektedir. Fakat, uzun zamandır beklenen kademeli emeklilik düzenlemeleri etrafındaki yeni gelişmeler insanlara umut veriyor. Bu kapsamda 1999, 2000 ve 2008 doğumlular için yaş sınırı düşürülmesi gündemde.
Kademeli Emeklilikte Yeni Düzenleme Geliyor
Mevcut yasaya göre, 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan sigortalılar, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşına kadar çalışmak zorundadır. Fakat, sistem, özellikle birkaç gün boyunca farklı saatlerde çalışmak zorunda kalan milyonlarca çalışana yönelik büyük sorunlara yol açtı. Bu eşitsizliği gidermek için Emeklilik Adaleti Derneği’nin (EMADDER) hazırladığı yeni model ele alınarak değerlendirilmeye başlandı. Öneride şu hüküm yer alıyor:
1999 yılından sonra sigortaya kayıt yaptıranlar için kadınlar 43 yaşında, erkekler ise 45 yaşında emekli olabiliyor. Sigortaya 2008 yılından sonra kayıt yaptıranlar için kadınlar 49 yaşında, erkekler ise 51 yaşında emekli olabiliyor.
Planın amacı, sigortalıların emeklilik sistemine kademeli olarak entegre edilmesini ve eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır.
Kademeli Emeklilik Ne Zaman Yasallaşacak?
Önerilen düzenlemeler, işçilerin gelecekte hayatta kalması ve sosyal güvenlik sistemi açısından kritik öneme sahiptir. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin hazırlayacağı yasa tasarısında aşamalı emeklilik konusunun da ele alınması bekleniyor ancak bu modelin hayata geçirilip geçirilmeyeceği konusunda meclisteki gelişmeler ise yakından takip edilecek.
Uzmanlar, aşamalı emeklilik modelinin uygulamaya konmasının emeklilik planlarını daha esnek hale getireceğine ve milyonlarca çalışanın sisteme olan güvenini güçlendireceğine inanıyor. Fakat, bu düzenlemenin hangi tarihte yürürlüğe gireceğine dair henüz bir açıklama yok.