İşyeri sağlık raporunu nereden alabilirim?
Aile hekimi onaylı sağlık raporu almak için öncelikle doktorunuzun muayenehanesine veya yerel sağlık merkezine başvuruda bulunmalısınız. Pek çok meslek için doktorunuz işyeri sağlık raporu hazırlayabilir. Ancak bununla ilgili bazı önkoşullar gerekiyor. Yaptığınız işe veya işin türüne göre bir rapor alıp alamayacağınızı doktorunuza sorun.
İş yerinize sağlık raporu almak için çalışılacak olan kurumda 50’den az çalışan varsa ve işiniz düşük risk grubunda ise aile hekiminizden sağlık raporunu alabilirsiniz. Ancak tehlikeli sınıftaki işler için hastane tarafından rapor düzenlenecektir. Aile hekiminiz sizi muayene edecek ve sizi daha yüksek düzeyde bir tıbbi bakıma yönlendirebilir.
İş sağlığı raporu için hangi belgeler gereklidir?
Başvuru sırasında kimlik yeterlidir. Ayrıca işyerinde sağlık raporu için de ödeme yapmanız gerekecektir. Bu nedenle rapor talebinde bulunurken belirlenen ücretleri dikkate alıp buna göre hazırlık yapmakta fayda var.
İş için ne zaman sağlık raporu almam gerekiyor?
Bu, işe alım sırasında ve periyodik olarak yapılır;
– Yeni bir işe başlarken
– İş değişikliği olduğunda
– İş kazası ya da meslek hastalığı sonrası işe dönüş sırasında
Tehlike sınıfına bağlı olarak düzenli aralıklarla düzenli sağlık raporları gereklidir. Risk türüne bağlı olarak Endüstriyel Güvenlik ve Sağlık Yasası, sağlık raporlarının düzenli olarak sunulmasını gerektirir.
Tehlikeli olmayan işyeri sağlık raporunu nasıl alabilirim?
Düşük riskli olarak sınıflandırılan işyerlerinde çalışan herkes aile hekiminden ya da ağlık Bakanlığına bağlı hastaneden sağlık raporu alabilir. 10’dan az çalışanı olan bir şirkette çalışan herkes pratisyen hekime giderek sağlık raporu alabilir.
Gece Çalışabilirlik sağlık raporu nasıl alınıyor?
İşyerinizde normal çalışma saatlerinizin yarısından fazlası akşam 20.00 ile 06.00 arasında ise buna gece çalışması denir. Çalışanların, program kapsamında çalışmaya başlamadan önce işverenlerine bir sağlık raporu sunmaları gerekiyor. Sağlık raporunda iş yeri hekimi tarafından gerçekleştirilen muayeneye göre gece çalışabileceğiniz belirtiliyorsa bir sakınca yoktur. Gece vardiyası sertifikasının not olarak eklenmesi gerekiyor. Gece vardiyasında çalışan çalışanların gece vardiyası raporu alması gerekmektedir.
İş sağlığı raporunun maliyeti 2024’te ne kadar?
Fiyatlar hastanelere göre değişiklik gösterebiliyor. İşyeri sağlık raporu ücretleri, sağlık raporunu düzenlemeye yetkili sağlık kuruluşlarınca alınır. 2024’ten itibaren ücretler aşağıdaki gibi olacaktır:
Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastanelerinde ücretsiz olarak sunulmaktadır. Sosyal güvenceniz yoksa 100 ila 200 TL arasında bir miktar ödemek zorunda kalacaksınız.
Üniversite hastanesinden alınacak iş sağlığı raporunun ücreti 400-500 TL’dir.
Diğer taraftan; Sağlık Müdürlüğünden rapor almak isteyenlerin ödeyecekleri ücret 500 ile 600 TL arasındadır. Üniversite hastanelerinde 600-800 TL’dir.
Özel hastane sağlık raporunun maliyeti ne kadardır?
Daha önce de belirtildiği şekilde bu rapor özel bir hastane tarafından hazırlanmamıştır. Bu nedenle özel hastanelerden alınan sağlık sertifikalarının fiyatının sabitlenmesi doğru değildir.
Devlet hastanesinin sağlık raporu ücreti ne kadar?
Sosyal Güvenlik’te aktif olarak kayıtlıysanız, bir devlet hastanesinden ücretsiz rapor alabilirsiniz. Sigortanız yoksa 100 ile 200 TL arası sınav ücreti ödeyerek 2024 yılında raporunuzu alabiliyorsunuz.
İş için sağlık raporunun e-devlet’ten alabilir miyim?
İş için sağlık raporu e-devlet’ten alınamamaktadır. Bu raor ya Devlet hastanelerinden ya da üniversite hastanelerinden alınıyor.