Altın; Bu değerli metal, yüksek iletkenliği, paslanma direnci ve dayanıklılığı ile elektronik aletlerin etkinliğinde kritik bir işlev taşır. Üstelik, kullanım süresi sona eren her bir elektronik alet, aslında bir atık değil, içinde barındırdığı altın sayesinde gizli bir hazine olabilmektedir.
ALTIN CİHAZLARIN İÇİNDE
Altın denildiğinde akıllara genellikle takılar veya yatırım araçları gelse bile bu kıymetli metalin en önemli kullanım alanlarından biri teknoloji sektörü üzerindedir. Oksitlenmeye karşı gösterdiği direnç, yüksek iletkenlik ve aynı zamanda uzun ömürlü yapısı sayesinde altın, elektronik bileşenler içerisinde vazgeçilmez bir yere sahiptir. Günümüzde kullandığımız akıllı telefonlar, bilgisayarlar, televizyonlar ve uydular gibi cihazların birçoğunda mikroskobik altın parçaları bulunmaktadır.
Özellikle anahat kartları, mikroçipler ile bellek modüllerinde gold kaplı bağlantı noktalarıyla birlikte veri akışını en üst seviyeye çıkararak cihazların işleyişini güçlendirir. Savunma sanayi ve ileri teknoloji sistemleri üzerinde altın, sinyal iletimi sırasında kararlılığı sağlamak için büyük bir öneme sahiptir. Bu metal ile kaplı konektörlerle veri kaybı asgariye indiriliyor ve iletişimde sistemler yüksek güvenilirlikte çalışabiliyor.
ESKİ CİHAZLARDA MEVCUT
Kullanılmayan elektronik cihazlar, sadece atık olarak değerlendirilmemelidir. Birçok kişinin bu eski ürünleri “çöpler” olarak görmesine rağmen, içlerindeki değerli metaller onlara büyük potansiyel katıyor. Fakat, bu metallerin,altının, cihazlar içinden ayrıştırılması karmaşık ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Sıradan yöntemlerle bu işlemler yapmak, hem tehlikeli hem de çevresel açıdan zararlı olabilir; bu nedenle yalnızca lisanslı ve teknolojik donanıma sahip geri dönüşüm tesisleri sayesinde gerçekleştiriliyor.