Kanun Kapsamında İhbar Süresi 2025
İhbar süresi iş kanununa göre belirlenir ve çalışanın işyerindeki çalışma saatleri esas alınarak hesaplanır. İşveren veya çalışanın sözleşmeyi feshetmesi halinde, bunu aşağıda belirtilmiş olan sürelere uygun olarak yapması gerekir. Yasal süreler şunlardır:
6 aydan az çalışma için en az 2 hafta,
6 aydan fazla ve 1,5 yıldan az çalışma süresi en az 4 hafta,
1,5 yıldan fazla ve 3 yıldan az çalışma süresi için 8 hafta,
3 yıldan fazla çalışma için 10 hafta.
Yukarıda belirtilmiş olan sürelere uymadan sözleşme feshi yapan taraf, diğer tarafa, feshedilmeyen her gün için tazminat ödemesi yapmak zorundadır. Hak ettiğiniz tazminatı hesaplamak ve bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için kıdem tazminatı hesaplama sayfası gerçekleştirebilirsiniz.
İş arama izni nasıl hesaplanıyor?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, çalışanlara yukarıda belirtilmiş olan süre içinde yeni bir iş arama izni verilmesi gerekmektedir. İş arama izni bildirim süresi boyunca geçerlidir. Özellikle iş arama süreci ihbar süresi ile başlamaktadır ve ihbar süresi ile sona ermektedir. Bu dönemler arasında belirtilir.
İş arama izni kaç saat geçerlidir?
İşverenler, ihbar süresi boyunca çalışanlarına en az iki saat iş aranmasına izni vermekle yükümlüdür. Bu verilmesi gerekli olan minimum süredir. İşverenler isterlerse iki saatten fazla izin verebilirler. Bu tamamen işverenin takdirindedir.
Toplu İş Arama İzni Hesaplama
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışma izinlerinin toplu olarak kullanılmasına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Fakat, işçi ve yönetimin anlaşması halinde işçi, yasal ihbar süresine göre günde 2 saat olarak hesaplanan iş arama iznini de kullanabilir.
İhbar süresi boyunca çalışmak istemeyen çalışanlara ne yapılmalı?
Bir taraf sürelere uymazsa, diğer tarafa tazminat ödemelidir. İhbar süresini doldurmayan çalışanlar için derhal fesih işlemleri başlatılabilir. Fakat, işveren, ihlal edilen gün sayısına karşılık tazminat talep edebiliyor. Alacağınız tazminatı düştükten sonra kalan tutarı ödeyebilirsiniz. İhbar süresi içinde işe gelmemek de ihbarsız işten çıkarma nedenidir. Bu durumda işverenin sözleşmeyi ihbarsız feshetme ve çalışandan yükümlülüklerini yerine getirmediği günler için tazminat talep etme hakkı vardır.
İş Arama İzin Ücreti
İş aramak için verilen iki saatlik izin süresince çalışanın ücretinin kesintisiz olarak ödenmesi gerekmektedir. Bu izinler maaşınızdan ve yıllık izin hakkınızdan kesilmeyecektir.
İşten çıkarılan çalışanların iş arama izni var mı?
İşite çıkış işveren tarafından da yapılsa işçi kendisi de istifa etse her iki durumda uyulması gerekli olan süreler zorunludur. Bu nedenle, çalışan kendi isteğiyle istifa etse bile ihbar süresine uyulmalı ve işveren, ihbar süresi içinde en az iki saat önceden bildirimde bulunarak işçinin iş aramasına izin vermelidir.
İş arama izni ihbardan düşülür mü?
İş izni hiçbir şekilde yukarıda belirtilmiş olan yasal ihbar süresine dahil edilmez. Bazı istisnai durumlar haricinde, bu sürelere uymak her iki taraf için de zorunludur.