İşte kahvaltı sofranızda bulabileceğiniz, kalbe zararlı, toksik yiyeceklerden bazıları..

Türkiye’de Sağlığına Kavuştu Türkiye’de Sağlığına Kavuştu

Tatlı, kahvaltının olmazsa olmazıdır. Herkesin sevdiği reçeli her yediğinizde ömrünüzden beş yıl götürüyor. Yemeye doyulmayan reçel, kalbin düşmanıdır. Damarları tıkar ve kolesterol seviyesini ölçülemeyecek seviyelere çıkarır. Herkesin sevdiği reçel, kalp damar sağlığınız için en riskli durumlardan birini oluşturuyor. Kalp sağlığına olumsuz etkisi olan reçelin sağlık üzerinde olan etkilerini ve zararlarını sizlerle paylaşacağız..

DİYABET RİSKİ TAŞIMAKTADIR

Sık sık yediğimiz reçellerin birçoğunda yüksek miktar rafine şeker bulunmaktadır. Reçel tüketmek kan şekeri seviyenizin hızla yükselmesine ve sonrasında hızla düşmesine yol açabilir. Bu durum sürekli olarak açlık hissine yol açabilir. İnsülin seviyesindeki sürekli dalgalanmalar diyabet hastalığına yol açabilir. Reçel yemek tip 2 diyabet riski durumunu artırabilir. Yüksek şeker alımı insülin direncini artırıp kan şekerinin kontrol edilmesini zorlaştırır.

Herkes büyük zevkle yiyor ama... Kalbin bir numaralı düşmanı

OBEZİTEYi ORTAYA ÇIKARABİLİR

Reçel insana çok enerji verir ama hiçbir besin değeri yoktur. Reçel, içeriğindeki yüksek şeker nedeniyle kalorisi de oldukça yüksektir. Özellikle reçeli ekmekle ya da diğer karbonhidratlar ile beraber tüketmek toplam kalori alımınızı daha da artırabilir, bu da kilo alımına yol açabilir. Sürekli aşırı kalori tüketimi obeziteye neden olabilir. Obezite diyabet hastalığı kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

DİŞ ÇÜRÜĞÜNÜ TETİKLER

Reçel gibi içeriğinde çok fazla şeker bulunan besinler diş çürümesine neden olabilir. Şeker dişlerde birikerek ağız içinde zararlı bakterilerin üremesine yol açar. Bu bakteriler dişlerin minesine zarar veren asitler üretir. Reçel yapışkan bir maddedir ve uzun süre dişlerinize yapışarak diş sağlığınızı etkileyebilir.

KALP HASTALIKLARINDA RİSK ARTAR

Reçeldeki yüksek şeker oranının alp hastalıkları riskini de beraberinde getirdiği söylenir. Çok miktarda şeker tüketmek atardamarlarınızı tıkayabilir ve kolesterol seviyenizi yükseltebilir. Çok fazla şeker tüketmek kalp krizi ve felç gibi hastalıklara neden olabilir.

Herkes büyük zevkle yiyor ama... Kalbin bir numaralı düşmanı

BAĞIRSAK SAĞLIĞINI BOZAR

Reçel, bağırsak floranızı olumsuz etkileyebilecek çok miktarda şeker içerir. Şeker, bağırsaklarınızda zararlı bakterilerin çoğalmasını ve yararlı bakterilerle beslenmesini teşvik edebilir. Bu dengesizlik hazımsızlığa, şişkinliğe ve bağırsak sağlığının bozulmasına yol açabilir.

BAĞIŞIKLIK SEVİYESİNİ ZAYIFLATIR

Reçellerin yüksek şeker içeriği bağışıklık sisteminizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Çok fazla şeker tüketimi vücutta oluşan iltihaplanmayı artırabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

ÖNEMLİ NOT: Reçel her ne kadar lezzetli olsa bile kan şekerinde ani yükselmelere sebep olma, kilo aldırma, diş gelişimini olumsuz etkileme gibi sağlığımıza pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle reçelde aşırıya kaçmamak en doğrusu. Reçel tüketmek yerine daha sağlıklı alternatifleri (şekersiz ya da doğal reçeller, taze meyveler vb.) kullanmak çok daha akıllıca olacaktır.

Kaynak: GAMZE KOÇAK