Dr. Tim Spector, piyasadaki ekşi mayalı ekmeğin kanser riskleri konusunda uyardı. Bağırsak sağlığını korumak adına ekşi maya ekmeğin çiğ olarak tüketilmesinin gerekliliğinden bahseden Dr. Spector, ambalajlı ekmek etiketlerinde sıklıkla “yüksek lif” gibi ifadelerin yer aldığına dikkat çekerek, bu tanımın yanıltıcı olduğuna dikkat çekti. İşte ayrıntılar..
“Paketlenmiş gıda almayın!”
Tim Spector, piyasada satılan paketli ekşi mayalı ekmeğe ekşi mayalı tat vermek için ticari olarak satılan maya, aroma vericiler ile emülgatörler gibi çeşitli kimyasalların kullanıldığını söyledi. Emülatörlere keklerden şekerli yoğurda kadar pek çok üründe rastlanabileceği gibi, tüketimi yapılan birçok popüler gıdada da rastlanabiliyor. Spector, bu besinlerde kullanılan emülgatörlerin bağırsaklardaki yağ ve su katmanlarının ayrılmasını bozarak bağırsak koruyucu tabakasında boşluklar oluşturabildiğini açıkladı.
“Kanser riski artıyor”
Emülgatörler bağırsaklarda bakteriyel enfeksiyon riskini artırarak kolon kanserinin gelişmesine yol açar. Emülgatörler vücuda zararlıdır ve kolon kanseri dahil çeşitli sistemik hastalıklara olumsuz etki yapar ancak bu durumdan kendinizi korumak için yeterli miktarda lif tüketmeniz gerekir.
Uzmanlar günde yaklaşık olarak 30 gram kadar if tüketilmesini öneriyor ve ayrıca lif alımının tahıllar, meyveler, sebzeler, tahıllar ve baklagillerden gelmesi gerektiği konusuna da dikkat çekiyor. Araştırmalar ekşi mayalı bir tür olan çavdar içerikli ekmeğinin tam buğday içerikli ekmeğe göre daha doyurucu olduğunu gösteriyor.
“Kilo kaybıyla sonuçlanır”
Yaygın olarak tüketimi yapılan ekşi maya ekmeğin karbonhidrat içeriği açısından zengin olduğu söylense de protein değerleri de oldukça yüksek. Bundan dolayı da taze pişmiş ekşi maya ekmek aynı zamanda vücudun enerji ihtiyacını da karşılar. Kilo vermek isteyenler için ekşi mayalı ekmek, diyet sürecinde kontrolü sağlaması ve sindirimi desteklemesi bakımından önemli bir yer tutuyor.