SELÇUKLU MAHALLESİNE KADIN ELİ DEĞDİ ‘Kadın Muhtar Öznur Hız’
Selçuklu mahallesinin dinamik muhtarı Öznur Hız, seçim sürecindeki deneyimlerini, mahallenin ihtiyaçlarını ve göreve geldiği günden bu yana gerçekleştirdiği projeleri Trendlife anlattı.
Göreve başladığı ilk günden itibaren mahalle sakinlerinin talep ve önerilerini dikkate alarak hareket eden Hız, özellikle eğitim ve altyapı konularında önemli adımlar attığını vurguladı. Mahallenin sosyal ve kültürel yaşamını canlandırmak için düzenlediği etkinliklerle de dikkat çeken Hız, gelecek dönem için planladığı projeleri ve hedeflerini de bizimle paylaştı. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal ile yapılan istişareler sonucunda mahallenin yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik çalışmaların hız kazandığını belirten Hız, tüm bu çabaların mahalle halkının refah seviyesini artırmak için olduğunu ifade etti.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Öznur Hız, gelenek ve göreneklerine bağlı, idealist, ne istediğini bilen, iki çocuk annesi, bir Cumhuriyet kadınıyım. Güzel projelerim var, bir kısmını gerçekleştirdim ve bunlara daha da devam edeceğim. Zaten projelerin arasında mahallemin örnek mahalle olması diye yola çıkmıştım. Kapı kapı gezerken de oyunuzu bana verin diye gezmedim hiçbir zaman. Çünkü insanlar kim olursa olsun oy verdiği insanı tanımaları gerekiyor. Ben kimim, neyim? Kapılarda kendimi tanıttım, aldığım eğitimleri anlattım, iki çocuk annesi olduğumu anlattım. Nasıl beklentileri var onları dinledim ve onları cevapladım. Ama hiçbir zaman hiç kimseye bana oy verir misiniz demedim. Böyle yola çıktım.
Seçim süreciniz nasıl geçti, diğer adaylarla alakalı?
Çok fazla diyaloğa girmedim. Tabii ki kulağıma geliyor bazı şeyler, kadın olmak bizim ülkemizde biraz daha zor. Maalesef dedikodular duyuyorsunuz ama ben her şeyi kapattım kendime. Sürekli yoluma baktım, ben daha ne yapabilirim? Hep böyle kendimle alakalı neler yapabilirim, daha kendime ne katabilirim diye yola çıktım. O yüzden elimden geldiğince başkasının ne söylediğiyle, ne yaptığıyla çok ilgilenmedim. En doğal hakkı herkes çalışacak, herkes emek veriyor. Ama ben daha çok emek verdim bu anlamda, kendime güveniyordum. Gerçekten güzel bir sonuç aldık çok şükür.
Adaylığınızı koyarken nasıl tepkiler aldınız?
En büyük desteği eşimden aldım. İnanılmaz derecede bana destek oldu, bana güvendi, inandı. Ayrıca teşekkür ediyorum bu konuda. Gerçekten katkısı çok büyük bana. Yani çevremden evet herkes olmalısın diyordu zaten. Daha önceki seçimlerde de bana böyle bir teklifle gelmişti komşularım, arkadaşlarım. Ama bir bayan aday vardı o zaman ve neredeyse aynı fikir ve düşünceleri taşıdığım bir kadındı. Öyle olunca ben aday olarak çıkmadım o dönemde. Nasip bu zamanmış. Böyle yani güzel tepkiler aldım. Hep destekleyici.
Sizin haricinizde dokuz kadın muhtar var, onlarla görüşüyor musunuz?
Tabii ki sonuçta bizden daha deneyimli olan kadın muhtarlar var. Yani üç dönemdir yapan, dört dönemdir yapan veya daha fazla yapanlar var aramızda. Bazı konularda tabii ki bizi ilgilendiren ya da ilgilendirmeyen konular olduğunda destek istiyorum, arıyorum kendilerini, ne yapmamız gerekiyor. Ya da bir araya geliyoruz, sohbet ediyoruz. İşte biz bunu yaşadık, şu oluyor, bu oluyor. Konuşma esnasında çok fazla bilgi alışverişimiz oluyor. Birbirinden değerli insanlar. Sayımız daha da artsın inşallah temenniniz o yönde. Çünkü kadın olmak çok farklı bir şey. Bakış açısı çok farklı.
Kadın muhtar olarak sizin nasıl bir avantajınız oldu?
Söylediğim gibi şöyle, biz kadınlar her kapıya daha rahat gidebiliyoruz. Genelde kadınlar evde oluyor. Ve kadın kendini daha iyi ifade edebiliyor. Bunu sizin hemcinsim olarak daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Kadın bakış açısı çok farklı. Eksiği görebiliyorsunuz. Bakarken ayrıntılarla bakıyorsunuz. Anlatırken de ayrıntılarıyla anlatıyorsunuz. O anlamda kadın olmanın avantajı çok fazlaydı.
Selçuklu mahallesinin sizden önce ne gibi eksikleri vardı?
Şöyle anlatayım. Eksikliklerden dolayı yola çıkmıştım ben de. Bir sözcüsü olmalıydı mahallenin. Yani tüm mahallenin isteklerini, taleplerini dile getiren biri olması gerekiyordu. O da ben olmalıyım dedim. Böyle yola çıktım. Eksikler neler? Neredeyse 10 yıldır mahallemize el değmiyordu. En son bir kaldırım olayı olmuştu. Ve kaldırımlarda ne kadar memnuniyetsiz olduğumuzu hepimiz gördük. Şu an hala onun sorununu yaşıyoruz. Eksikliklerimiz çok fazla. Kaldırım haricinde henüz herhangi bir şey yapılmamıştı. Tabii kimseyi eleştirmek haddimiz değil. Biz daha iyisini, eksik olanın üzerine katmak, eski olanı yenilemek ve daha fazlasını yapmak için yola çıktık. Ve güzel şeyler yaptığıma inanıyorum.
Siz muhtar olduğunuzdan beri neler yaptınız?
Altyapıyla ilgili çok ciddi sorunumuz vardı. Öncelikle yağmur suyu gidişini ayarladık. Derenin tam yan tarafında bir yağmur suyu çalışması yaptık. Çökmüş olan yerler yenileniyor. En büyük sıkıntımız da bizim zamanında Erkmen'in kaplıcalarının, otellerinin, atık suyunun bize Selçuklu’ya bağlanmış olması. Bu da tabii kaldırmıyor. Kükürdün tıkaması sonucu sıkıntılar yaşıyoruz böyle. Şu an yenileme çalışmaları devam ediyor. Çok az bir zaman kaldı, bitecek inşallah. Bir Whatsapp topluluk grubu oluşturdum. Bu kanal üzerinden mahalleliyle haberleşiyorum, duyuruları yapıyorum. Yol asfalt çalışması yapıldı. Pek çok yerde yamamız var. Sıcak asfalt döküldü bazı caddelerimize. Yaya geçidi boyaları yenilendi. Bayat ekmek kutuları takıldı pek çok alana ki daha fazlası da gelecek. Belli bölgelerde yumuşak zemin yenilenmesi yapıldı. Fare ve benzeri hayvanların oluşmaması adına ilaçlama yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Bahar sitesinin arkasında bulunan parkın yenilenme işlemleri tamamlandı. Su ve kanalizasyon ekibi ızgaralarda, bacalarda, mazgallarda temizliğe devam ediyor şu anda. Voleybol, basketbol sahasında bulunan tellerin yenilenmesi ve boya işlemleri yapıldı. Hafriyat pisliği olan yerler temizlendi. Yakında da sıcak asfaltı dökülecek. Daha temiz sokaklarımız olacak. Selçuklu Cami önünde yaşlıların, camiye gelenlerin ya da market alışverişi yapan insanların rahatlıkla oturup dinlenebilmesi için banklar yapıldı. Mobil aracımız geldi. Burada belediyede yaptığınız tüm işlemleri yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda ATM'ler için bankalara başvurularda bulundum sonuç bekliyorum. Mevcut sağlık ocağımız yetersiz yakın zamanda bir tane daha sağlık ocağı yapılacak. Adı da Şehit Aybüke Yalçın olacak.
NİKO İlköğretim Okulu'nun orada bir dere yatağı var. Devlet Su İşleri'ne ait ve yıllardır temizlenmeyen izbe bir yerdi. Kokudan, yanından geçemiyorsunuz. Oranın temizliği yapıldı. Sağ olsun Burcu Hanıma burayı gösterir göstermez talimat verdi dere yatağı temizlendi.
Buranın bulvar olması için dilekçe verdim, yolun ikiye bölünmesi adına talepte bulundum, kabul edildi. Çünkü burası okul bölgesi ve çocuklar için sıkıntı oluyordu. Yakın zamanda burası da yapılacak inşallah. Bazı kavşaklarımızın bilgileri alındı uyarı levhaları, trafik ışıkları konulacak. Yakın bir zamanda halk ekmek gelecek. Dört gözle bekliyoruz. Tabi bunlar dört buçuk aylık bir zamanda gerçekleşti. Daha da hizmet etmeye devam edeceğiz.
Burcu Köksal ve sizin iki kadın olarak ortak ne gibi çalışmalarınız var?
Şu an bu yaptıklarımızın hepsi ortak çalışma. Sonuçta ben belediye destekli çalışıyorum. Aslında şöyle söyleyelim. Vali, belediye ve muhtarlar. Halkla iç içe olan en çok biz muhtarlarız. Bir üçgenin parçasıyım. Tamamlayanız diyebilirim hatta. Hükümet, vali, belediye başkanı ve muhtarlar. Biz burada halkın sözcüsü olmuş oluyoruz. Halkın talebini iletmiş oluyoruz. Onların desteğiyle yürüyor tabi ki bu işler. Belediye başkanımız bu yaptıklarımızın hepsinin de içinde sağ olsun. Hiçbir zamanda geri çevirmedi taleplerimizi. Sadece benim mahallemde değil diğer mahallelerde çok güzel çalışmalar var. Mesela benim mahallemde kültür evi yok. Ama başka mahallelerde kültür evi var. Onlarla ilgili ben pazaryerinin daha çok onlar amaçlı kullanılmasını istemiştim. Yoga, pilates, oyun alanları, dans okullarının olduğu bir yer istiyorum. Bunun üzerinde de çalışmalarım devam ediyor. Cumhurbaşkanlığının yayınlamış olduğu bütçe tasarısı nedeniyle inşaat yapamıyoruz şu anda. İnşaat yapamadığımız için bende müteahhitlerden, iş adamlarından destek istiyorum o konuda. Yani kültür evi yapalım beraber. Belediye başkanımızla görüşelim bize bir arsa göstersin. Okul yapalım, kütüphane yapalım. Ve bu kültür evinin içinde spor alanları bulunsun. Çocukların ders yapabilecekleri, İngilizce kursları, matematik kursları alabilecekleri alanlar olsun. Kadınların halk eğitim kursları alabilecekleri alanlar olsun istiyorum. Ve ben bunun için muhtarlığımı vermeye hazırım. Buraya şöyle çok güzel bir dört katlı bina yapılsa içinde her şeyi barındıran bir merkez olsa. Güzel olmaz mı? Öyle taleplerim var ama burada iş adamlarına çok iş düşüyor. Desteklerini bekliyorum.
Hayvan Parkı projenizden bahseder misiniz?
Evet, hayvan parkı çok istiyorum. Kent konseyi ziyaretimize gelmişlerdi. Bizden ne istiyorsunuz demişlerdi. Birincisi bisiklet parkuru istedim. Afyon’da olmayan bir şey bu. Kayseri’de ve Konya'da varmış. Parkur deyince de normal bir yol değil. Yani parkurları olan, engebeli alanları olan, gençlerin, çocukların orada aktivite yapabilecekleri bisikletleriyle aktivite yapabilecekleri bir park istiyorum. Aynı zamanda bir hayvan parkı istiyorum. Bunları söyledim. Tabii ki şu an belediyemizin bütçesi yok maalesef. Normal parkları biz düzeltmeye çalışıyoruz. Bunda bile zorlanıyoruz. İnsanlar kedisini, köpeğini rahatlıkla o parkta gezdirebilmeli bu hayvan sahiplerinin en doğal hakkı. Çünkü en çok gelen şikayetlerden biri de parklarda köpeğini gezdiriyor. Ben korkuyorum. Ben rahatsız oluyorum. Ben parkta yürüyemeyecek miyim? Şeklinde oluyor. Maalesef yani böyle sıkıntılar yaşıyoruz. O anlamda bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için benim de böyle bir hayvan parkı projem var. Tabii bu daha önceki projelerin arasında olan bir şey değil. Bunlarla ilgili de ne gelirse elimden yapacağım. Ama tabi hemen olacak bir şey değil. Biraz zamana yaymak gerekiyor. Ama olmalı. Her yerde olmalı bu.
Peki muhtarın görevi nedir?
Son zamanlarda özellikle çok gündeme geldik biz. Şöyle muhtarlar ne yapar? Biz köprü görevi yaparız. Vatandaşın ulaşamadığı mercilere biz daha kolaylıkla ulaşarak, istek ve taleplerini iletmek, belediyeyle, hükümetle, aralarında köprü oluşturabilmek adına buradayız. Tabii ki tebligatlar ayrı bir konu. Mahallemiz çok büyük, günde 100 tane tebligat geliyor. Daha güvenli olabilmesi için bize bırakıyorlar ve bizden teslim alıyorlar tebligatları. Ama bizim tebligattan çok, görevimiz mahalledeki eksiklikleri belirlemek. İlgili yerlere aktarmak, istek ve talepleri aktarmak, mahalleye bunun açıklamasını yapmak, aynı zamanda mülki amire, valimize, belediye başkanımıza, belediyemizin müdürlerine, birimlerine bunları hızlı bir şekilde bildirmek, o eksiklikleri gidermek, tamamlamak, temin etmek. Bu anlamda buradayız. Mahallenin sözcüsüyüz. Böyle söyleyeyim.
-Okul projemiz
Kafemiz eksik. Veysel Eroğlu gibi bir alanda bu tarafta olsun istiyoruz çünkü mahallemiz çok büyük. 8 ilçeden daha büyük bir mahalleyiz. 14 mahalle yüz ölçümüne sahip. Ve en kalabalık mahalle. Pek çok sitede hala dolmayı bekliyor. Yapımı devam eden siteler var. Bitenler var. Aslında birbirlerine iletişim kurabilecekleri alanların olması şart. Ben okul istiyorum. Çünkü okulumuz yeterli değil. Selçuklu İlköğretim Okulu 42 kişilik sınıflara sahip. Nüfus çok kalabalık. Daha da fazlası olacak. O yüzden acilen ilköğretim okuluna ihtiyacımız var. Ve büyük bir okula ihtiyacımız var. 3-5 derslik bir yer değil. Daha büyük bir alana ihtiyacımız var.
-Kütüphane projesi
Büyük ve modern bir kütüphane yaptırmak istiyorum. Gençlerin vakit geçirebilecekleri, vakit geçirirken eğlenebildikleri. Ya da kitap okuyabildikleri alanlar olsun istiyorum. Spor alanlarının, kahve alanlarının olduğu, kitap okurken bir yandan kahvelerini içebilecekleri internet ortamının olduğu, bilardo vb. oyunların oynandığı her kitleye hitap eden bir yer olsun istiyorum. Sonuçta orayı işleten de hem kendine katkı sağlamış olacak. Aynı zamanda belediye için de çok büyük bir gelir kaynağı olmuş olacak. Tabi ki bunlar destekle oluyor. Burcu Hanım şimdi konserler, etkinlikler, açık hava film günleri yapıyor. Eski günlerdeki gibi insanların buna ihtiyacı var çünkü. Sosyalleşmek, iş stresini ve yorgunluğunu atmak keyifli ve kaliteli zaman geçirmek bunlar önemli durumlar. Bence değişeceğiz. Ve Afyon çok daha güzel bir yer haline gelecek.