İhsan Sıtkı Yener, lise eğitimini 1942 yılında İzmir Ticaret Lisesi'nde tamamladı. Ortaokul yıllarında daktiloda on parmak yazı yazmaya başlaması, onun bu alandaki yeteneğini erken yaşta keşfetmesini sağladı.

YÜKSEKÖĞRENİM VE YURT DIŞI EĞİTİMİ

1946 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olan Yener, aynı yıl Sultanahmet Lisesi'nde daktilografi öğretmenliği yapmaya başladı. Daha sonra, yüksek lisans ve doktora eğitimi için ABD'ye giderek New York Üniversitesi'nde "Ölçme ve Değerlendirme" konusunda master yaptı ve doktorasını tamamladı.

F KLAVYENİN İCADI VE YAYGINLAŞTIRILMASI

1946 yılında öğretmenliğe başladığı sırada, İhsan Sıtkı Yener, Türk dilinin özelliklerine uygun bir daktilo klavyesi geliştirme çalışmalarına başladı. 1955 yılında "On Parmak için İdeal Türk Klavyesi" olarak bilinen F klavyeyi kabul ettirdi. 1974 yılında ise tüm daktiloların F klavye olmasını sağladı.

F KLAVYENİN TÜRK EĞİTİMİNE KATKILARI

İhsan Yener, F klavyeyi sadece icat etmekle kalmadı, aynı zamanda bu klavyenin bilimsel olarak kullanılması metodunu da geliştirdi. Bu yöntem sayesinde binlerce öğrenci ve yüzlerce öğretmen yetiştirdi.

ULUSLARARASI BAŞARILAR

Gibi dizisinin İlkkan'ı Kıvanç Kılınç'tan bozkurt hazımsızlığı! Gibi dizisinin İlkkan'ı Kıvanç Kılınç'tan bozkurt hazımsızlığı!

İhsan Sıtkı Yener, yazım teknolojileri alanında dünya çapında en büyük meslek kuruluşu olan ve Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren INTERSTENO'ya 5 Mayıs 1957 tarihinde Türkiye'nin katılmasını sağladı. Yıllarca bu kuruluşun Türkiye Temsilciliği ve Merkez Komitesi Üyeliğini yürüttü. Daha sonra bu kuruluşun Onursal Başkanlığına atandı.

DÜNYA VE TÜRKİYE ŞAMPİYONALARI

1955 yılından beri organize edilen Dünya Klavye ve Bilgisayar Şampiyonalarına ek olarak, 2003 yılından itibaren internet üzerinden yapılan Türkiye ve Dünya İnternet Şampiyonaları da düzenlenmeye başladı. 2020 yılı sonuna kadar yapılan yarışlarda, INTERSTENO'nun onur tablosundaki Türklerin dereceleri 39 rekora ve 100 dünya şampiyonluğuna ulaştı.

İHSAN SITKI YENER'İN MİRASI

İhsan Sıtkı Yener, F klavyenin mucidi olarak Türk eğitimine ve yazım teknolojilerine büyük katkılarda bulunmuş, 91 yaşında hayatını kaybetmiştir. Geride bıraktığı miras, onun adını yazım ve eğitim dünyasında ölümsüz kılmaktadır.

Kaynak: Gamze Koçak