Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, geçtiğimiz günlerde et ve et ürünleri tüketimi konusunda çok önemli bilgiler verdi. Ercoşkun, etin yanlış işlenip tüketilmesi halinde çok ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini ve hatta ölüme yol açabileceğini vurgulayarak, bu konuda kamuoyunun bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Yanlış Pişirmek: Yüzde 40’a Yakın Oranda Bir Hastalık Riskidir!

Etin bakteri ve parazit içerebileceğini söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, az pişmiş etin insana 40’a yakın hastalık ve parazit bulaştırabildiğini söyledi. Ercoşkun, mikroorganizmaların ette hızla çoğalabildiğine değinerek, “Az pişmiş ette bulunan canlı mikroorganizmalar ette yayılarak gıdayı tahrip edebilen toksik maddelere dönüşebiliyor. Besin değerini yok ediyor ve ciddi oranda sağlık risklerine yol açıyor” derken sağlıklı pişirme yapabilmek için kırmızı etin en az 63°C’de beyaz etin de en az 74°C’de bir sıcaklığa ulaşması gerektiğini aktardı.

“Ette mikroorganizma riskine dikkat”

Ev Sahipleri Şimdi Yandı! Kiracılara İyi Haber! O Parayı Artık Ev Sahipleri Ödeyecek! Ev Sahipleri Şimdi Yandı! Kiracılara İyi Haber! O Parayı Artık Ev Sahipleri Ödeyecek!

kırımızı eti eğer böyle pişiriyorsanız geçmiş olsun

Etin yüksek protein içeriğinden dolayı mikroorganizmaların kolaylıkla çoğalabileceği bir ortam sağlama durumuna geçebileceğini ifade eden Doç. Dr. Ercoşkun, “Et, kesim anından itibaren uygun hijyenik koşullarda taşınmadığı takdirde hastalık kaynağı durumuna gelebiliyor. Etlerde salmonella ve koliform bakterileri sıklıkla bulunur. Bu mikroorganizmalardan kurtulmanın tek yolu uygun pişirme yöntemleriyle sağlanabilir” dedi.

“Kümes hayvanlarıyla ve deniz ürünlerinde büyük risk”

Kümes hayvanları ve deniz ürünlerinin bakteri riski bakımından kırmızı ete göre çok daha tehlikeli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, bu ürünleri tüketirken daha dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bu konu üzerinde aha dikkatli olması gerektiğini de kaydetti.

Et Termometresi Kullanılmalı!

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, pişme derecesinin doğru olmasının önemine vurgu yaparak et termometresi kullanılmasını öneriyor. Güvenli ve sağlıklı tüketim için etin iç sıcaklığının ölçülmesinin şart olduğunu belirten Ercoşkun, “Bu basit araç, sağlık risklerinin en aza indirilmesinde ve etin besin değerinin korunmasında oldukça etkili” diye konuştu.

Sağlıklı et tüketiminin altın kuralları!

Hijyenik kesim ve depolama: Etin uygun hijyen standartları çerçevesinde kesildiğinden emin olunmalı.

İyi pişirme sıcaklıkları: Kırmızı eti en az 63°C’ye, beyaz eti ise 74°C’ye kadar pişirin.

Et termometresini kullanın: Etin iç sıcaklığını ölçtüğünüzden emin olun.

Bağışıklık sistemini koruyun: Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bu kurallara çok daha fazla fazla dikkat etmesi gerekir.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN