Sırkat yani günümüz jenerasyonlarının anlayabileceği şekilde hırsızlık toplum tarafından kabul görmeyen ve sosyolojik anlamda dışlanmış eylemlerden bir tanesidir.
Her türlü haksız elde edilen hak ya da bir başkasına ait emekte bu durumda çok net bir şekilde hırsızlık olarak ifade edilebilir.
Zira emek hırsızlığı kavramı toplum jargonunda sık sık duyduğumuz söylemlerdendir.
Bu yazımda size bir; alın teri, emek ve yetenek hırsızlığından bahsedeceğim.
Reklam toplamak adına hazırlanan üzerinde tatlı su kurnazlığından mıdır bilmediğim tarih bile yazmayan bir dergi elime ulaştı.
Kuşe formatlı 48 sayfadan ve kapaktan ibaret bu derginin son sayfasında “Karikatür Köşesi” olarak ayrılan bir bölümü gördüğümde “Sonunda Afyonkarahisar’dan bir karikatürist daha mı çıktı” diye sevinirken bir anda sevincim kursağımda kaldı. Rekabetin doğuracağı, kalite hayallerimi suya düşüren sebep ise dergide kullanılan karikatüristin çok ünlü bir çizer olan Erdil Yaşaroğlu imzasıydı. Biraz daha derinlemesine incelediğimde ise Yaşaroğlu dışında Selçuk Erdem’e ait çizime de yer verildiğini tespit ettim.
Dergi sahibi utanmaz adam koca çizerin Uykusuz Mizah Dergisi’ne ait olan telif haklarını hiçe sayarak çizimlerini alıp imza kısımlarını keserek dergisine kullanmış meğerse. Öyle ki imzaları kesebilmek için çaldığı karikatürlerin diyalog balonlarını bile kurgu tabiriyle “Croplayarak” (kesmek) karikatürlerin içinden geçmiş.
Şimdi bu durum söz konusuyken yaptığı şey tam olarak;
Emek hırsızlığı,
Telif hırsızlığı,
Yetenek hırsızlığı,
Ve dahi dergiden kazandığı paraları göz önünde bulundurursak dolaylı yönden para hırsızlığı değil midir?
İşin en ilginç yanı da ne biliyor musunuz bu hırsız dergi sahibi bir yıl kadar evvel şahsıma sosyal medya üzerinden “İlkeli ve dürüst gazetecilik nutukları” atmış olmasıydı.
Eminim şimdi sorsanız size ben yapmadım kuzenim koymuş karikatürleri falan diyecektir zira daha önce mesaj atmaması gereken kişilerce ipliği pazara çıkartılınca “Ben yazmadım falanca akrabam yazmış” dediği ifade ediliyor.
Yapılması gereken çizere durumun haber verilerek telif konusunda bu hak tanımaz vatandaşla hukuki olarak mücadele etmesini sağlamaktır. Zira çizerlerin bu tür durumlarda olayı hukuki yoldan çözdükleri bilinmektedir.