Avrupa sınırlarında Türkiye’den yapılan tarım ihracatına ilişkin sorunlar son günlerde defalarca gündeme geldi. Özellikle Danimarka’nın Türkiye’den ihraç ettiği kabuksuz susam tohumlarında salmonella tespit ederek ürünleri “tehlike” kodunu kullanarak iade ettiği bildirildi. Bu gelişme ise, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan gıda güvenliği bildirimlerini içeren RASFF veritabanı aracılığıyla duyurulmuştur.
Tarım ve Orman Bakanlığı açıklaması;
Tarım ve Orman Bakanlığı daha öncesinde benzer sorunları olan ürünlerle ilgili bir açıklama yayınlamıştı. Bakanlık, ülkede AB sınırlarından dönen ürünlerin yüzde 100’ünün denetlendiğini ve yasaya uygun olmadığı tespit edilen gıdaların imhasının gerçekleştiğini iddia etmişti. Buna rağmen Avrupa’dan hâlâ olumsuz haberler gelmeye devam ediyor gibi görünüyor.
Salmonella nedir? Ayrıca nasıl bulaşır?
Salmonella insan ve hayvanların bağırsaklarında doğal yollara oluşan ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilen mikroorganizmadır. Sağlık Bakanlığı’na göre Salmonella bakterisinin neden olduğu enfeksiyon kirli sularla ve kontamine gıdalar yoluyla bulaşıyor.
Belirtileri;
Salmonella enfeksiyonları genellikle bakterilerin alınmasının ardından 12 ila 72 saat sonrasında ortaya çıkar ve aşağıdaki belirtileri göstermektedir:
Şiddetli ishal durumu,
Yüksek derece ateş,
Bulantı ile kusma,
Karın ağrısı ile kramplar.
Hastalık genel olarak 4 ila 7 gün sürer, ancak birçok hastanın tedavi olmadan iyileşme gösterebildiği de söylenir. Fakat, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çocuklar enfeksiyonu daha şiddetli yaşayabilir ve hastaneye kaldırılmayı gerektirebilir.