AK Parti Grup Başkanvekili olan Muhammet Emin Akbaşoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında staj ve çıraklık süresinin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi yönünde gelen taleplerine dikkat çekerek bir açıklama yaptı. Teknik boyutların bulunduğunu ifade eden Akbaşoğlu, “Toplumun beklentilerini yok sayamayız. Bu durum seçim süreciyle sınırlı değildir, seçim sonrasında da çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.
STAJ SİGORTASININ SAYILMAMA NEDENİ!
Mevcut mevzuat çerçevesinde:
Stajyerler ve çıraklar için yapılan sigorta yalnızca iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsamaktadır.
Bu süreler emeklilik prim günü şeklinde sayılmadığından dolayı stajyerler, iş hayatına erken katılsalar dahi bu süreleri emekliliğe ekleyemiyor. Bu durum ise birçok kişi için hak kaybı anlamına gelmektedir.
GÜNDEME İKİ FARKLI FORMÜLÜ GETİRDİLER
Hükümetin üzerinde yoğunlaştığı iki ana çözüm önerisi şöyle:
Staj ve çıraklık sürelerinin doğrudan sigorta başlangıcı şeklinde kabul edilebilmesi,
Bu sürelerin ise isteğe bağlı borçlanmayla emeklilik hesaplamasına dahil edilebilmesi,
Her iki alternatif de staj mağduru olan bireylerin erken emeklilik hakkı kazanmalarına olanak tanıyabilir.
DİĞER MESLEK GRUPLARI İÇİN TANINAN HAKLAR
Adaletin sağlanabilmesi gerektiğini savunan vatandaşlar, belirli meslek gruplarına verilen hakların dikkat çekici olduğunu belirtiyorlar:
Avukatlar, staj sürelerini borçlanma yoluyla değerlendirebiliyor.
Doktorlar, uzmanlık eğitimleri sırasında geçirdikleri süreleri emeklilik hesaplamalarına katabiliyor.
Fakat çıraklık eğitimi gören gençler bu haklardan yararlanamıyorlar.
Bu farklılıkların ise Anayasa’nın eşitlik ilkesi kapsamına aykırı olduğu konusunda kamuoyunda güçlü görüşler mevcut.