Almanya, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke olmayı sürdürüyor! Almanya, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke olmayı sürdürüyor!

Bu bilgiyi; Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği bir basın toplantısında paylaştı.

Bakan Bolat, son aylardaki yükseliş trendinin devam ettiğini belirtti. Temmuz ayında başlayan bu yükseliş süreci, Ağustos ve Eylül aylarında da devam etmiş ve Ekim ayında zirveye ulaşılmıştır. Bolat, "2021'in Ekim ayında ihracat oranımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre %7.4 artarak 22.9 milyar dolar oldu. Dolayısıyla tarihin en yüksek Ekim ayı ihracat değerine eriştik." dedi.

Türkiye'nin yılın ilk 10 ayında toplamda 210.1 milyar dolarlık ihracat yaptığı da belirtildi. Bakan Bolat, "2020'nin aynı dönemine göre bir miktar yükseliş oldu ve %0.3'lük bir artışa tekabül ediyor. Son 12 aylık ihracatımız ise %0.7 artışla 254.8 milyar dolar oldu. Böylece 2022 yıl sonu için belirlenen 254.2 milyar dolarlık rekor hedefin üzerine çıktık." ifadelerini kullandı.

DIŞ TİCARET AÇIĞI AZALDI


Bakan Bolat, Kasım ayının ihracatında da iyi bir başlangıç yaptıklarının altını çizdi. Ayrıca Ekim ayı ithalatının, bir önceki yıla göre %1.3 artarak 29.6 milyar dolar olduğunu ekledi.


Bolat, "İthalatta da Temmuz ayından sonra başlayan düşüş, Ağustos ve Eylül aylarında daha da belirginleşti. Ekim ayında artış olsa da, genel olarak 30 milyar doların altında bir ithalat rakamı oldu. Dış ticaret açığımız da Ekim ayında bir önceki yıla göre %15 düştü ve 6.7 milyar dolar oldu. Bu durum, cari işlemler dengemizde Ekim ayında ya dengede olacağımızı ya da çok az miktarda bir açık ya da fazla olacağımızı gösteriyor." dedi.


Bu dönemde, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 4.4 puan artarak %77.3'e ulaştı. Bolat,"İhracat, Temmuzda 20.1 milyar dolar, Ağustosta 21.6 milyar dolar, Eylülde 22.5 milyar dolar ve Ekim ayında 22.9 milyar dolar oldu. Yükseliş trendinin devam ettiğini görmek bizi memnun ediyor. Kasım ve Aralık aylarında da bu artışın devam etmesini ve rekor rakamlara ulaşılmasını umuyoruz." şeklinde konuştu.

Editör: Duygu Özger